calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul acasa  »  7 sfaturi pentru o vacanta sigura a copilului tau

7 sfaturi pentru o vacanta sigura a copilului tau

calendar_month 28 Ian 2011, 00:00
Sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i urmezi sau cel putin sa te gandesti la ei, inainte de a-ti lasa copilul sa plece in vacanta alaturi de alti tineri. Pasii constau in planificarea excursiei, discutia pe care o vei avea cu el despre alcool si droguri, masurile de siguranta pe care ar trebui sa le iei.

Vacanta intersemestriala nu mai este la moda doar printre studenti. Aceasta traditie anuala s-a extins si in numarul liceenilor, multi dintre acestia participa la petreceri si pleaca in vacante fara sa fie supravegheati de un adult. Inainte ca fiul sau fiica ta sa se urce cu entuziasm in trenul distractiei, asigura-te ca vei avea o discutie indelungata cu ei, privind unele reguli despre siguranta.

1. Ajuta-ti copilul sa se documenteze si sa-si planuiasca excursia

In vacanta intersemestriala care se apropie, cea mai buna solutie de a fi la curent cu totul este aceea de a te implica in organizarea excursiei. Ai grija sa verifici aranjamentele care au fost facute privind calatoria si incearca sa-i oferi niste sfaturi pentru a-l ajuta sa ia decizii intelepte. In cazul in care copilul tau va calatori cu un grup de prieteni, incearca sa tii legatura si cu ceilalti parinti pentru a te asigura ca sunteti cu totii interesati de siguranta copiilor dumneavostra.

2. Asigura-te ca adolescentul sa aiba acces la telefon sau internet

Daruieste-i copilului tau un telefon mobil sau cartele telefonice si stabiliti intervale de ore din timpul zilei cand astepti sa te sune si sa te puna la curent cu ultimele intamplari. Multi adolescenti sunt entuzismati de vacanta, aceasta reprezentand pentru ei o perioada cand se simt rupti de parinti. Parintii, insa, trebuie sa le reaminteasca de faptul ca ii vor face responsabili pentru orice actiuni. Ar trebui sa-i expui clar ca te astepti sa-ti raporteze orice activitati, precum si imprejurimile unde se afla. Pe langa asta, asigura-te ca ai datele calatoriei, datele de contact ale hotelului, la fel ca si numerele de telefon ale prietenilor care-ti insotesc copilul, asta in cazul in care nu poti da de fiul sau fiica ta.

3. E important ca tinerii sa cunoasca numerele de la urgenta (salvamont, ambulanta)

4. Vorbeste-i copilului tau despre alcool

Deseori, parintilor le este teama sa deschida acest subiect, dar este important sa-ti faci copilul sa inteleaga ca va trebui sa fie responsabil in legatura cu alcoolul, mai ales in vacanta. Chiar si adolescentii care nu beau de obicei pot cadea in astfel de ispite daca sunt incurajati. Petrecerile din perioada vacantelor reprezinta o ocazie excelenta de distribuire a alcoolului. Consumul excesiv de bauturi alcoolice poate duce la accidente, violuri, rani. Reactiile violente se leaga de asemenea de alcool, asa ca atrage-i atentia copilului tau cat de important este sa evite alcoolul.

5. Vorbeste-i despre drogurile recreationale

Consumul de Rohypnol a fost raportat ca un drog extrem de popular pe la petreceri. Cunoscut si sub numele de
"roofies" sau "the date rape drug", acesta este strecurat in bautura victimei fara ca aceasta sa stie si induce o stare de inconstienta. Spune-i fiicei tale sa nu isi lase paharul de bautura nesupravegheat.

6. Sfatuieste-ti copilul sa calatoreasca intotdeauna cu un prieten

E important ca fiul sau fiica ta sa aiba pe cineva apropiat si de incredere. Acestia ar trebui sa stea nedespartiti si sa aiba grija unul de celalalt, fiind responsabili unul de starea celuilalt.7. Poti spune "nu"

Aminteste-ti, tu esti parintele! Daca nu esti de acord cu aranjamentele facute de copilul tau sau in cazul in care consideri ca se expune unui risc destul de mare plecand in excursie nesupravegheat, poti sa-i interzici sa plece. Sugereaza-i alternativa unei vacante fara riscuri si cu mai multe sanse de satisfactie, optiune destul de populara printre tinerii de pretutindeni. Cei care ofera alternativa petrecerii vacantei au solutii legate de oportunitati de voluntariat, de obicei asociate cu organizatii de mediu sau umanitare. Acest tip de vacanta ii poate aduce copilului tau o satisfactie mai mare decat cea pe care o asteapta de la o petrecere.

Vezi si:
Prietenii copilului meu

Banii de buzunar

Vacantele copilului


 
Sondaj
Cum planuiesti sa iti petreci vacanta intersemestriala?