calificativ.ro  »  Resurse Parinti  »  Copilul acasa  »  6 trucuri pentru un parinte mai bun

6 trucuri pentru un parinte mai bun

calendar_month 18 Mar 2009, 00:00
Iti faci procese de constiinta zilnic ca nu esti un parinte atat de bun pe cat ar merita odrasla ta. Sa fii un parinte grozav insa, nu-i atat de greu pe cat ai crede! Echipa Calificativ iti raspunde la intrebarea "De ce are nevoie copilul meu?" Tot ce trebuie sa faci e sa tii minte ca lucrurile simple sunt cele care fac diferenta si sa iei aminte la cele scrise mai jos:

1. Incearca sa formezi "mici traditii de familie".
Este bine sa transformi anumite activitati in obiceiuri pentru intreaga familie. Iesiti in fiecare sambata sa luati micul dejun in oras, cititi impreuna o poveste seara inainte de culcare, facti cate o prajitura in fiecare duminica. Activitatile care implica intreaga familie va dau ocazia sa comunicati. Nu conteaza in ce consta traditia voastra, atata timp cat iti face placere si tie ca parinte cat si copilului tau.

2. Afla ce fel de temperament are copilul tau!
Esenta unui parinte bun sta in cunoasterea temperamentului copilului si adaptarea modalitatilor de educare la acesta.
Toti copiii sunt diferiti, chiar daca fac parte din aceiasi familie. Daca vei intelege cu adevarat personalitatea fiecaruia dintre copii tai si il vei trata pe fiecare in maniera cea mai potrivita pentru el, cu siguranta vei diminua numarul si dimensiunea conflictelor dintre voi.

3. Da-i un exemplu bun!
Nu inseamna ca trebuie sa fii perfect. Ai grija insa de felul in care reactionezi in diferite situatii deoarece copiii sunt intotdeauna cu ochii pe tine. Degeaba ii vei tine predici despre cum ar trebui sa se poarte daca tu nu respecti aceleasi reguli.

4. Stabileste limite clare!
Copiii au nevoie de limite deoarece acestea ii ajuta sa inteleaga si sa se descurce intr-o lume atat de confuza. Arata-ti dragostea fata de copiii tai prin stabilirea unor limite si reguli clare care sa le permita sa exploreze si sa descopere lumea in siguranta.

5. Fii cel mai important sustinator al copilului tau!
Cel mai important lucru pe care il poti face pentru copilul tau e sa ii spui de fiecare data cat de important si de iubit este. Multi parinti uita sa le aminteasca asta copiilor de teama ca vor fi prea rasfatati. Aminteste-ti ca tinerii crescuti in familii in care li se amintea constant cat de iubiti si apreciati sunt, devin adulti increzatori in ei si in fortele lor.

6. Transforma timpul petrecut cu familia intr-o prioritate!
Este important sa ii cultivi aptitudinile celui mic. Lasa-i insa si timp liber de care sa profitati impreuna. Faceti plimbari lungi impreuna, jucati-va, cititi. Important este timpul petrecut impreuna cu toti membrii familiei.

Vezi si:
Discutiile dificile cu adolescentii
Un parinte mai bun: Ai incredere in tine! 
Sondaj
Cedeti ca jocurile pe calculator sunt daunatoare?