calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Lifestyle  »  Tu spui da referatelor copy/paste?

Tu spui da referatelor copy/paste?

calendar_month 17 Feb 2011, 00:00
Comentarii literare, rezumate, caracterizari, referat si cate si mai cate. Care e sistemul tau in rezolvarea acestor cereri de la scoala? Depui efort in a scrie ceva singur sau dai copy/paste de pe internet?

Ti se pare ca ai foarte multe teme si nu ai cum sa faci fata? Daca doresti sa scapi de stres si consideri ca nu poti fi autorul unui eseu sau referat, alegi solutia cea mai simpla: copiatul de pe internetul. Nu este solutia cea mai indicata, avand in vedere ca nu te poti alege de pe urma lui decat cu o nota mediocra si tot nu reusesti sa intelegi semnificatia comentariului.

Dar cand timpul te preseaza, copy/paste de pe internet suna foarte bine si nu-ti da batai de cap. Care sunt avantajele si dezavantajele acestui sistem poti observa in randurile de mai jos.

Dezvantajele unui referat sau comentariu de pe internet se leaga in special de plagiat:

- risti ca ceilalti colegi din clasa sa aiba acelasi text ca al tau

- profesorul se prinde destul de usor ca ai copiat si te poate sanctiona: o nota proasta sau, daca esti foarte norocos, te alegi cu o atentionare

- nu toate referatele sau comentariile sunt in regula; ca sa te poti prezenta cu el la scoala trebuie sa te asiguri ca nu-i lipsesc litere, ca e bine structurat in pagina, lucruri care iti vor lua timp

- avand aceste resurse la indemana, imaginatia nu iti mai este provocata si cu greu poti deveni creativ

Avantajele unui eseu copiat de pe internet te scuteste de timp si efort:

-nu-ti vei pierde noaptea sa citesti, sa te documentezi si apoi sa incepi structurarea eseului; un copy/paste si se duce intreaga bataie de cap

- daca reusesti sa gasesti un referat in ordine, dar nu vrei sa fie un simplu copy/paste, te poti folosi de el ca materie prima. Astfel, ideile tale pot prinde contur pe referatul altcuiva, dar cu toate astea, il poti face alt tau prin ceea ce ai adaugat.

Care e sistemul tau, asadar? Alegi sa dai copy/paste si nu te mai intereseaza altceva sau citesti ceea ce ai copiat si te straduiesti sa-i dai o nota personala? Fii sigur ca profesorul iti va aprecia efortul si nu vei pierde puncte ca ceilalti colegi care au ajuns sa aiba acelasi comentariu la indigo.


 
Sondaj
Aveti incredere in cei care ii educa pe copiii dumneavoastra?