calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Lifestyle  »  Treci de teze fara stres

Treci de teze fara stres

calendar_month 05 Mai 2011, 00:00
Pentru ca sfarsitul de an scolar se apropie cu pasi repezi, orele din clasa devin mai agitate si plictisitoare. Si asta pentru ca stii ca mai este foarte putin pana la vacanta. Pana atunci insa, trebuie sa mai treci si peste perioada tezelor ca sa te poti simti apropierea vacantei asa cum se cuvine.

Tezele sunt un motiv intemeiat pentru a-ti face griji. In perioada asta esti cuprins de stres, panica si nerabdare. Solutia unor teze fara stres este reprezentata de o invatare rapida si eficienta. Afla citind articolul de mai jos cateva metode de a depasi aceasta perioada a tezelor cu destul de putin efort si fara prea mult stres.

1. Structureaza-ti materia. Stiu, iti suna ca un lucru care iti va lua o gramada de timp. Dar nu va fi asa. Structurarea materiei va consta in aranjarea caietelor si stabilirea lectiiilor de invatat conform planului pe care l-ai primit pentru teza, asadar aranjarea materiei presupune un timp scurt. Structurarea lectiilor te va ajuta sa inveti mai usor si sa ai o ordine bine stabilita.

2. Nu te pune pe invatat imediat cum ajungi acasa de la scoala. Planifica-ti timpul pe care il ai la dispozitie ca sa beneficiezi si de odihna pentru ca ai nevoie de un repaus intre orele desfasurate la scoala si invatatul planificat pentru teza. Iesi un pic cu bibicleta pe afara sau la o plimbare pe jos in parc dupa ore. Activitatea asta te va ajuta sa te concentrezi mai usor cand ajungi acasa, pentru a te putea apuca de invatat.

3. Nu invata noaptea tarziu. Chiar daca vei considera ca noaptea te concentrezi mai bine, cu cat dormi mai putin, cu atat vei fi mai obosit si nu vei putea fi nici atent la orele desfasurate in clasa. Planifica-ti timpul cu cap si rezerva-ti si momente de odihna.

4. Foloseste stick notes si highlighter. Acestea sunt extrem de utile daca ai memorie vizuala. Informatia va fi retinuta facil si vei avea toate datele structurate.

5. Utilizeaza scheme si prescurtari. Tabele, scheme, grile, toate sunt instrumente in procesul de invatare. Informatia devine mult mai simpla si accesibila in formele acestea, iar invatatul pare floare la ureche sau cat ai trage doua linii paralele.

6. Nu-ti deschide calculatorul in timp ce inveti. Internetul si muzica te pot distrage si tenta sa amani planurile de invatat. Rezerva timp de calculator dupa ce termini ceea ce ti-ai planificat legat de teza.

7. Motiveaza-te! Stii ca ai nevoie de o nota mare la teza ca sa iti poata iesi media si pentru asta trebuie sa inveti foarte mult. Vorbeste cu parintii si promite-le ca te vei stradui pentru o nota mare daca iti vor lua ceea ce iti doresti. Astfel, esti motivat sa petreci mai mult timp invatand si facand scheme peste scheme. Daca esti convins ca va fi o vara plina de excursii la mare cu prietenii si ca parintii iti vor face pe plac cu alte cadouri, merita tot efortul si toate orele petrecute cu cartea in fata.

Respectarea acestor sfaturi iti poate garanta o perioada de teze fara prea multe griji. Vei depasi momentele stresante si te vei putea bucura de o vacanta relaxanta.


 
Sondaj
Esti o persoana indrazneata?