Stiluri de a invata
calendar_month 04 Sep 2008, 00:00
Invatatul este reflectat in felul in care raspundem la stimulii sociali, emotionali si fizici, precum si la maniera in care percepem o informatie noua. Stilul de a invata este definit in functie de felul in care este procesata o informatie. Se bazeaza pe punctele forte si nu cele slabe.

Majoritatea copiilor arata o anumita inclinare catre una dintre stilurile clasice de invatare: vizual, auditiv, kinestetic. Dar nu este gresit nici daca se combina aceste tipuri.

Cei care prefera tehnica vizuala invata prin privit. Asociaza imagini din trecut atunci cand incearca sa retina ceva. 40% din elevi se incadreaza in aceasta categorie.

Tehnica auditiva- se poate ca elevii sa aiba probleme atunci cand vor sa retina ceva, tocmai pentru ca nu isi imagineaza foarte bine lucrul respectiv. In acest caz, ei invata notiuni noi atunci cand le aud de la altcineva sau in cazul in care acestea sunt prezentate sub forma unei poezii, cantec etc.

In cadrul metodei kinestetice, elevii asimileaza cel mai bine informatia prin miscare si manipulare. Le place sa descopere cum functioneaza lucrurile si sunt de regula foarte priceputi la activitati practice, la arta etc. In aceasta categorie se regasesc 50% dintre elevi.

Un alt aspect ce trebuie luat in calcul este mediul in care se invata cel mai bine. Desi am fost crescuti cu ideea unei camere in care trebuie sa fie liniste cand incercam sa asimilam informatia, bine luminata si cu un scaun drept, lucrurile s-au mai schimbat cu timpul. Sunt copii care invata cel mai bine intr-un mediu haotic si dezordonat. Muzica data tare, lenevitul in pat si o lumina nu foarte puternica, pot fi factorii care ii influenteaza pozitiv pe altii.

Incercand mai multe tactici in abordarea lucrurilor noi poate preveni frustrarea copilului ca nu sunt capabili sa se ridice la adevaratul lor potential. Experimentul este cheia succesului. Trebuie doar ca noi sa ne simtim bine atunci cand invatam.

Vezi si:
Chestionar prin care poti sa determini ce stil de a invata ai!



Sondaj

Consideri ca notele obtinute la tezele unice reflecta valoarea elevilor?