Simptome ale sarcinii
calendar_month 23 Feb 2009, 00:00
Cu cat identifici mai repede semnele care ar putea prevesti graviditatea, cu atat mai repede te poti informa mai bine cu privire la toate implicatiile unei sarcini. Principalele semne care anunta sarcina prezentate in detaliu mai jos.

Menstruatia - Ia-o de unde nu-i!
In momentul in care menstruatia a intarziat mai mult decat in mod obisnuit si ai intretinut un raport sexual neprotejat, nu este exclus sa se fi instalat o sarcina. Bineinteles, intarzierea ciclului menstrual poate fi pusa pe seama stresului, a racelilor, a chisturilor ovariene si a altor afectiuni inflamatorii. In acelasi timp, daca apare o sangerare minora, ea semnifica momentul implantarii oului in uter, nicidecum menstra.

Greturi - Oricand si oriunde
Simptomul cel mai cunoscut al sarcinii nu apare doar dimineata, cum crede toata lumea, el isi poate face simtita prezenta oricand in decursul unei zile. Deasemenea, doar 50% din femei manifesta acest neplacut simptom. Nivelul crescut de hormoni secretati de catre viitoarea placenta stimuleaza zona de comanda a vomei si senzatiei de greata producand micile neplaceri, in acelasi timp determinand o digestie lenesa.

Sani umflati si durerosi
Modificarile de la nivelul sanilor se aseamana celor din perioada premenstrauala, insa sunt mult mai accentuate. Sanii cresc si sunt tensionati, foarte sensibili si durerosi la atingere, areola se inchide la culoare, iar glandele de la nivelul acesteia incep sa se largeasca.

Oboseala accentuata
Datorita nivelului ridicat de progesteron din sangele tau, o stare de oboseala se instaleaza treptat, iar tu nu mai ai energia sa faci aceleasi activitati uzuale ca si pana acum. Corpul tau consuma marea parte a energiei pentru dezvoltarea noului organism, in acelasi timp furnizand resurse pentru functionarea organismului tau.

Salivatie excesiva
Ptialismul reprezinta un simptom foarte frecvent intalnit in timpul sarcinii. Vestea buna e ca dispare dupa primele luni, odata cu greturile.

Urinare frecventa
Datorita congestiei pelviene care determina cresterea nivelelor de progesteron, vezica urinara devine foarte usor iritabila. Rinichii tai lucreaza mai intensiv in timpul sarcinii, drept pentru care frecventa urinarii nu mai este nici ea ca inainte.

Pofte iesite din comun
Daca inainte porecla ta era "pofticioasa", fii pregatita pentru o noua provocare. Cu toate ca nu cu mult timp in urma detestai spanacul, acum ai da orice pentru o portie in miez de noapte. Cu dulciurile, aceeasi poveste. E ca si cum ai fi uitat de orice regula alimentara, hormonii fiind acum principalii "dictatori" . Pentru a fi sigura ca vei avea un copil sanatos, nu neglija sursele de vitamine si minerale. Ignora cu desavarsire zicala populara conform careia ar trebui sa mananci cat pentru doi, aceasta este total nefondata.

Tulburari de comportament
Majoritatea femeilor insarcinate trece foarte usor de la o stare la alta. Astfel, intr-o clipa poti zburda de fericire, pentru ca mai apoi sa intri in cea mai drastica depresie vazuta vreodata. Nu dispera, tulburarile sunt influentate strict de hormoni, iar cu timpul se vor ameliora.

Aversiuni fata de anumite mancaruri sau mirosuri
Daca inainte nu confruntai cu o sensibilitate crescuta la mirosuri puternice, afla ca acum nu mai ai scapare: toate mirosurile mai ciudate, noi sau vechi, iti pot produce instant stari de greata. Acest fapt nu trebuie sa constituie un motiv real de ingrijorare, el este primul semn ca mecanismele de protectie ale copilului s-au declansat.



Dureri de cap
Cel mai comun si simplu de combatut simptom al sarcinii sunt durerile de cap. El este determinat de crestea brusca a numarului de hormoni din organism, si se trateaza cel mai usor printr-un somn prelungit.

Vezi si:
CUM SE MANIFESTA SARCINA?