O conversatie placuta
calendar_month 28 Sep 2006, 00:00
Nici o conversatie generala nu se poate prelungi multa vreme intre zece sau douasprezece persoane. Obligatia noastra este sa-i antrenam pe cei prezenti in discutii agreabile, accesibile tuturor. Banii, grijile familiale sau profesionale, consultatiile de orice fel sunt teme de ocolit. De asemenea, discutiile despre politica si religie sunt considerate tabu, deoarece amandoua sunt prea ferm conturate in mintea omului pentru a fi schimbate la o reuniune oarecare fara riscul de a degenera in cearta. Si una si cealalta tin de pregatirea, de gandirea omului variind uneori enorm de la o persoana la alta.

Trebuie sa fii intotdeauna atent la ceea ce spui, astfel incat sa nu-ti pui interlocutorul in inferioritate , chiar daca esti mai instruit sau mai informat decat el. Sa respecti opinia celuilalt, chiar daca difera de a ta deorece s-ar putea sa fie intemeiata. Nimic nu te impiedica sa-ti sustii ideea in cadrul dialogului creat. Fa-o fara a-ti jigni interlocutorul. Daca nivelul conversatiei ne depaseste, nu deschidem gura; cel putin nu riscam sa ne facem de ras! Micile complimente intretin conversatia ca si micile cadouri, prietenia. Se stie ca despre cei care nu sunt de fata se vorbeste intotdeauna cu placere. Vom avea grija sa nu-l plictisim pe interlocutorul nostru cu o tema de care este strain. O anecdota amuzanta poate sa relaxeze conversatia, cu conditia sa stii cand si cum s-o spui. A-ti anunta dorinta de a pleca cu voce tare si tinand mortis sa-ti iei ramas bun de la toata lumea , cand vezi ca toti se simt foarte bine, este de neiertat.

Sa te retragi discret, sa pleci neobservat, transmitand toate cele bune tuturor prin intermediul gazdei este formula ideala. Cand suntem in societate nu tinem mainile in buzunare, dar nici pe solduri si nici la spate. Nu ne agatam de un scaun sau de marginea unei mese si cu atat mai putin de interlocutorul nostru sau de un nasture al hainei sale. Cand ne asezam pe un fotoliu sau pe un scaun, stam drept alegandu-ne o pozitie comoda , fara sa ne incrucisam sau sa ne balansam picioarele. Ne vom feri sa ne miscam permanent mainile si sa ne jucam cu degetele. In tot ceea ce facem in societate important este sa avem simtul masurii. Cand tusesti , stranuti sau casti este obligatoriu sa duci mana la gura. A nu-ti privi interlocutorul in timp ce vorbesti cu el trece drept lipsa de respect. Sa asculti cu atentie ce se spune, sa te straduiesti sa folosesti un limbaj ales, analizandu-te cu simt critic este cel mai bun mijloc de a-ti imbogati vocabularul si de a-ti largi posibilitatile de exprimare. Limbajul este singurul mijloc de comunicare. Sa facem in asa fel incat sa fim intelesi de toata lumea.

In orice ocazie si in orice conversatie trebuie sa-ti cunosti locul. Sa critici, sa vrei sa corectezi micile manii ale celorlalti instantaneu, inseamna sa te manifesti ca un om marginit. Conversatia constituie un element important in societate. Orice reuniune, oricat de atent ar fi pregatita risca sa devina plictisitoare in lipsa unor conversatii interesante. Pentru obtinerea unei atmosfere corespunzatoare, gazda trebuie sa se gandeasca din timp la alegerea oaspetilor, astfel incat intre acestia sa existe anumite puncte de contact, fie prin faptul ca lucreaza in aceleasi domenii de activitate sau in domenii care au contigenta intre ele, fie ca prin formatia lor intelectuala pot gasi subiecte comune de conversatie. Invitarea unui grup de oaspeti intre care nu se pot decat cu greu crea contacte pe linia unor probleme de interes comun poate compromite reusita unei actiuni.