calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Lifestyle  »  Fii un maestru in dezbaterile cu parintii

Fii un maestru in dezbaterile cu parintii

calendar_month 12 Mai 2011, 00:00
Cand nu ai chef sa stai sa te certi cu cineva, dai din cap aprobator si faci tot dupa cum te duce mintea. Te folosesti de strategia asta pentru ca stii ca e mai simplu sa dai dreptate cuiva decat sa intri in dezbatere cu el. Poti invata multe dintr-o disputa in care aparent nu ai sanse de izbanda, si asta numai daca asculti si discuti rational.

Din nefericire, multi dintre noi incearca sa evite neintelegerile sau chiar isi pierd controlul atunci cand lucrurile nu merg asa cum isi doresc. Aceste 5 sfaturi te pot ajuta sa ai o metoda constructiva de a nu fi de acord, indiferent daca vorbesti cu un parinte, prieten sau oricine altcineva.

1. Nu o lua in nume de rau. Daca parintii sau alte persoane reusesc sa te supere, aminteste-ti ca esti furios pe ideea si subiectul pe care o ridica in conversatia si nu pe ei.

2. Evita sa calci in picioare punctele de vedere ale celorlalti. Daca esti la capatul puterilor ascultand discursul plictisitor al unei persoane, stii cat de util este sa folosesti un limbaj cat mai respectuos si o atitudine similara. Asa ca, in schimbul replicii care-ti trece atunci prin minte (E o idee proasta!), incearca urmatoarea afirmatie: " Nu sunt de acord cu tine, si iata si de ce". Rezista tentatiei de a tipa, de a folosi sarcasmul sau alte comentarii batjocoritaore si astfel vei avea o sansa mai buna de fi luat in considerare.

3. Utilizeaza pronumele "eu" cand vorbesti despre ceea ce simti, gandesti, sau de ce ai nevoie. Cand folosesti pronumele "tu" in declaratii, risti sa pari pus pe cearta. De exemplu, reprosul pe care il adresezi mamei: "Mereu imi amintesti de treburile pe care trebuie sa le fac in casa tocmai miercurea, cand stii ca am o gramada de teme" are un ton ofensiv si mai bine incerci "Am multe pe cap pentru ca trebuie sa-mi fac temele in seara asta. Te pot ajuta maine la treaba?"

4. Asculta si opinia celuluilalt. Daca esti un bun ascultator inseamna ca respecti si intelegi punctul de vedere al interlocutorului. Acest lucru il il va determina si pe el sa te asculte. E important sa fii atent la argumentarea celuilalt pentru ca, atunci cand isi finalizeaza expunerea, sa
repeti unele lucruri spuse de acesta pentru a-i demonstra ca l-ai ascultat. Apoi, prezinta cu calm punctele tale de vedere si argumenteaza de ce nu esti de acord cu ce a spus el.

5. Ramai calm de fiecare data. Calmul este cea mai importanata caracteristica pentru a mentine fluxul conversatiei. Evident, e difil sa ramai calm atunci cand esti pasionat de o idee, dar astfel controlezi discutia.

Daca stii sa manuiesti o conversatie si pentru asta sa nu fie nevoie sa tipi sau sa bati din picioare pentru a-ti expune punctul de vedere, atunci esti un adevarat as. Invata sa fii matur in incercarea de a desfiinta opiniile celuilalt prin pasii prezentati mai sus. 
Sondaj
Esti multumit de perioada aleasa pentru vacanta de Paste?