calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Lifestyle  »  Etnobotanicele: cat de rele sunt de fapt?

Etnobotanicele: cat de rele sunt de fapt?

calendar_month 17 Mar 2011, 00:00
Daca pana acum un an sau doi toata lumea era preocupata de cresterea numarului de adolescenti consumatori de droguri, astazi, cea mai mare temere a parintilor si profesorilor o reprezinta etnobotanicele.

Ce sunt etnobotanicele?

Etnobotanicele sunt de fapt droguri psihoactive ilegale, constand din amestecuri de ierburi uscate si diverse plante (frunze, tulpini, radacini etc.).

Desi comerciantii le vand folosindu-se de argumentul "natural", in urma testelor de laborator s-a dovedit ca in afra de plante, aceste droguri contin compusi chimici, cum ar fi: agenti chimici canabiomimentici, adica compusi ce mimeaza efectele canabisului (ex: CP-47, 497 - canabiciclohexan). Alte exemple de compusi chimici ce imita efectul halucinogen al canabisului: JWH-018, JWH-073 sau HU-210.

Magazinele de vise le comercializeaza sub diferite forme: Silver, Gold , Diamond, Tropical Synergi, Arctic Synergy.

Ce efecte au etnobotanicele?

Producatorii si comerciantii de etnobotanice sustin ca acestea nu sunt periculoase si nici nu dau dependenta, deoarece sunt naturale. Cercetarile au dovedit insa ca etnobotanicele sunt extrem de nocive, dau dependenta si pot cauza chiar moartea.

Starea de ameteala declansata de etnobotanice este uneori mai puternica decat cea aparuta in urma consumului de marijuana. De multe ori, starea de ameteala este asociata cu agitatie psihomotorie, tremur, delir, stari confuzionale cu halucinatii vizuale si auditive, necesitand de cele mai multe ori spitalizarea consumatorului.

Consumul de etnobotanice mai poate afecta si sistemul digestiv si pe cel neurologic.
Etnobotanicele sunt comercializate in Romania prin intermediul magazinelor de vise. Din pacate, legislatia noastra le permite comerciantilor sa gaseasca portite si sa deschida din ce in ce mai multe astfel de magazine.

In Romania statisticile arata ca sunt peste 3000 de consumatori de etnobotanice, insa numarul real poate fi mult mai mare.

Problema cea mai mare o reprezinta lipsa de informatie in randul tinerilor cu privire la efectele acestor droguri. Desi mass-media a mediatizat destul de mult subiectul, sunt destui tineri care nu stiu inca ce inseamna etnobotanicele si cat de nocive sunt efectele acestora. 
Sondaj
Ai un profesor preferat la scoala unde inveti?