Cum sa studiezi o carte
calendar_month 26 Feb 2009, 00:00
Metoda RICAR:
- rasfoire;
- intrebare;
- citire;
- aducere aminte;
- recapitulare.
Rasfoirea cartii te poate ajuta sa nu pierzi timpul citind intreaga carte pentru a afla ca nu este ceea ce cautai. Porneste de la analiza paginii de titlul a cartii pentru a vedea domeniul general al subiectului (titlul insusi), nivelul sau modul de tratare (subtitlul), numele autorului si data publicarii. Citeste prefata pentru a afla mai multe. Urmatorul pas ar fi analizarea cuprinsului. Astfel afli care sunt subiectele mari ce sunt tratate in carte, cum sunt organizate ele. Astfel gasesti ceea ce te intereseaza, afli ce capitole merita a fi citite sau pus si simpul nu era ceea ce cautai si studierea cartii se opreste aici. Daca insa gasesti subiecte care crezi ca iti vor folosi intr-un viitor apropiat, este indicat sa notezi intr-un carnetel titlul, autorul si capitolul sau pagina.
Urmeaza etapa in care sa iti pui intrebari. Fiecare titlul de capitol sau subtitlu naste o multime de intebari. "Ce a vrut autorul sa spuna prin acesta? Despre ce persoane este vorba? De ce merita sa citesc acest capitol? Desi subiectul este cunoscut, oare voi afla ceva nou?"
Citirea este a treia etapa in studierea unei carti, iar nu prima sau singura, cum multi dintre noi credem. Modul in care vom citi trebuie sa fie unul activ, in care sa cautam sa raspundem la intrebarile pe care ni le-am pus. La o prima citire nu te opri sa iei notite, ci doar urmareste ideea principala si, eventual, bifeaza pe margine cu creionul ideile mai importante. La o recitire analizeaza cu atentie detaliile si verifica daca ai gasit toate ideile principale.
Ai terminat de citit, dar nu trebuie sa te opresti aici. Verifica daca iti aduci aminte ceea ce ai citit. Daca te gandesti putin ai impresia ca stii tot, insa vei sti si peste cateva zile sau saptamani? Astfel ca, stiind ca vei avea nevoie sa iti aduci aminte aceste informatii mai tarziu, concentrarea va fi mai mare, iar modul de citire va fi unul activ. Acest mecanism de aducere aminte nu trebuie sa functioneze doar la sfarsitul citirii intregului text. Dupa ce ai terminat un paragraf opreste-te si repeta cu propriile cuvinte ceea ce ai retinut. Pentru a nu iuta ceva este cel mai indicat sa iei si notite scurte despre ideile principale. Atunci cand ai de retinut date, nume, reguli, simboluri, legi sau formule este nevoie sa adorzi "aducerii aminte" mai mult de 50 % din studierea unei carti.
Recapituleaza reluand etapele de la "rasfoire" la "aducere aminte". Astfel, poti corecta eventualele greseli, poti completa eventualele omisiuni si practic faci o noua "aducere aminte".
Urmand metoda RICAR vei invata mai eficient si nu iti va fi teama ca ai scapat ceva din vedere.
Vezi si:
5 metode a citi mai rapid
6 trepte pentru imbogatirea vocabularului
Noutati




