Afla cum poti fi motivat ca sa inveti pentru examen!
calendar_month 22 Mar 2013, 00:00
Te pregatesti sa treci de probele de foc ale Examenului National 2013 sau poate de cele ale Bacalaureatului 2013? Daca da, probabil esti deja la curent cu faptul ca este foarte important sa inveti constant in perioada premergatoare. Iti lipseste motivatia pentru a continua munca sustinuta? Iata cateva metode prin care poti depasi starea de letargie.

1. Dezvolta-ti curiozitatea vizavi de materia studiata

Fie ca vorbim despre limba romana, matematica, fizica, chimie ori poate limba engleza, orice materie poate deveni un obiect interesant de studiu. Ai dubii? Afla ca tot ceea ce trebuie sa faci este sa adopti atitudinea corecta vizavi de materia studiata. Cu alte cuvinte, gaseste o modalitate de o aborda care sa iti starneasca interesul si curiozitatea de a afla mai mult.

Urmareste filmulete cu experimente fizice inedite pe YouTube, spre exemplu, sau (re)citeste o carte a unui autor roman din programa pentru Bac, dar intr-o alta forma (audiobook, spre exemplu) etc.

2. Stabileste un program concret de studiu

O alta metoda de a te motiva sa perseverezi si sa inveti constant pentru Examenul National sau pentru Bacalaureat este aceea de a-ti impune un program zilnic de studiu, pe care sa il respecti cu strictete. De pilda, propune-ti ca in fiecare zi, intre orele 18.00 si 20.00, sa te ocupi doar de invatat (alterneaza materiile, pentru a nu te stresa prea tare ori plictisi).

Iata si un pont care sa te ajute sa iti duci planul la bun sfarsit: planifica intotdeauna activitatile de recreere (iesirile cu amicii, vizionarea unui film etc.) dupa orele de studiu. Varianta inversa nu da roade in cele mai multe cazuri.

3. Recompenseaza eforturile depuse

Nu este deloc usor sa inveti sustinut pe o perioda mai lunga de timp. De aceea, pentru a te motiva in permanenta, gaseste metode de a te recompensa la finele fiecarei saptamani de studiu, spre exemplu. Coopteaza-i si pe parintii tai in acest proiect, in asa fel incat recompensele sa poata lua si forme mai consistente.

4. Nu fi foarte aspru cu tine

Motivatia de a invata se va duce imediat pe apa sambetei daca vei incepe sa fii foarte aspru cu tine insuti si sa ai pretentii foarte mari de la tine. Stabileste teluri realiste de invatat (nu iti propune sa citesti un roman de 500 de pagini intr-o zi, de pilda) si deplaseaza-te catre telul suprem (trecerea cu brio a probelor de la Examenul National/Bacalaureat) cu pasi mici, dar siguri.

Retine: nu miza niciodata pe "perfect", ci pe "suficient de bine"!



Sondaj

Esti de acord ca tezele unice sa fie scoase incepand cu anul 2010?