7 motive pentru a tine un jurnal
calendar_month 10 Feb 2009, 00:00
Dintotdeauna s-a pus intrebarea daca a avea sau nu un jurnal influenteaza modul de a fi, dezvoltarea emotionala, si mai ales relatiile cu ceilalti. S-a constatat ca jurnalul aduce doar beneficii “purtatorilor” lui, el nemaifiind considerat doar un lucru demodat, uitat intr-o debara.

1. Moda, bat-o vina!
Copiii, prin definitie, asimileaza cam tot ceea ce intruneste criteriile lor de selectie in ceea ce priveste muzica, trend-uri, etc. Jurnalul a fost in “Top 5 popularitate” inca de la inceputul istoriei, iar faptul ca jurnalul a devenit un trend nu poate fi decat imbucurator.

2. Einstein. My name is Einstein
Scrisul, ca si cititul, dezvolta atentia si spiritul analitic, largeste vocabularul, si, sa recunoastem, cine nu si-a dorit vreodata sa impresioneze profesorii cu un limbaj hipermegaextrasofisticat? Cuvintele parca nu mai sunt asa intortocheate, scrisul e mai ordonat, miscarea degetelor este mai rapida, iar laudele nu contenesc.

3. Adevarul te scuteste de eforturi ale memoriei
Hai sa fim seriosi, cat de des te-ai gandit ca memoria poate ceda odata si-odata? Ei bine, un jurnal e mai ceva ca un gatekeeper intre amintiri si uitare, care e fireasca dealtfel. Astfel, peste ani, cand vei dori sa reiei contactul cu prietena din banca a doua de la geam, iti va fi mai mult decat util numele, ba chiar si porecla ei.

4. “Unde esti copilarie, cu padurea ta cu tot?”
Toata lumea simte la un moment dat nevoia de exprimare in scris a trairilor, intamplarilor si surprizelor zilnice, dar numai cativa recunoasc faptul ca “intretin” un jurnal. Ideea e simpla: traiesti, scrii, scrii din ce in ce mai mult, nu te mai opresti din scris. Vei vedea, peste ani intamplarile si impresiile impartasite fidelului prieten vor avea aceeasi substanta si vor trezi aceleasi senzatii autentice (entuziasm, iubire, frica, incertitudine). In alta ordine de idei, te vei transpune in aceeasi lume far’ de griji, alaturi de toti prietenii din copilarie.

5. Internetul
In cazul in care jurnalul este unui electronic, denumit in mod specific “blog” , beneficiile sunt cu mult mai mari. Timpul nu isi mai pune atat de aspru amprenta asupra hartiei, parca nici scrisul tremurat si inimioarele scrijelite nu se mai sterg ca altadata. De acum nu mai trebuie sa-l ascunzi in cel mai intunecat colt, sub cinci reviste, doi ciorapi si cu un teanc de jucarii deasupra, protectia cu ajutorul unei parole este mai sigura decat orice lacat.

6. Deschidere
Esti deschis spre nou? Consideri ca nu ai secrete? Vrei ca toti prietenii tai sa afle ce ai mai facut un vacanta? Nimic mai simplu ! De acum, cu ajutorul jurnalului – de cel electronic vorbim, iti va fi mult mai simplu decat rescrierea aceleiasi scrisori de cinci ori. Jurnalul public este un avantaj in “mediatizarea” intamplarilor recente, chiar daca stiloul este inlocuit de tastatura. In fond, scopul e acelasi, nu?

7. Prietenia inseamna un suflet in doua trupuri
Pariez ca fiecare dintre noi a avut macar o data senzatia de “singur impotriva tuturor”, iar cel mai de nadejde prieten a fost tot jurnalul. El niciodata nu te dezaproba, nu e prea ocupat, nu doarme, nu are concediu nu-stiu-cate zile pe an, nu e racit si niciodata nu are telefonul inchis. El te asculta, iar dupa “terapia de scris” , parca nu mai e totul asa negru, iar starea de spirit se schimba cat ai zice “Peste!”