calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Fun  »  Ne plac toti brazii naturali

Ne plac toti brazii naturali

calendar_month 14 Dec 2011, 00:00
De-a lungul activitatii Magazinului de Brazi in sectorul comercializarii brazilor naturali am intalnit o gama "standard" de erori si termeni utilizati gresit, in mod special in ceea ce priveste latura eco. Simtim asadar ca se impune o scurta clarificare asupra termenilor asociati ideii de brad de Craciun.

Disputele au impartit iubitorii pomilor de Craciun in mai multe tabere, fiecare cu un set propriu de argumente care sa le justifice alegerea:
- cei care cumpara brad de Craciun si cei care se opun cu totul acestui obicei
- cei care aleg un brad de Craciun natural si cei care investesc in unul artificial
- cei care aleg un brad natural taiat si cei care cumpara unul in ghiveci

Cum nu putem interveni direct in alegerea primului set, putem discuta despre urmatoarele doua.

Bradul natural versus bradul artificial
Spre deosebire de alte plante, coniferele nu isi pierd frunzele (acele) in timpul sezonului rece, ceea ce face ca procesul de fotosinteza sa fie unul cotinuu. Pe tot parcursul vietii lor in pepiniere brazii ocupa asadar un rol important in reglarea nivelului oxigenului din atmosfera si sustinerea ecosistemelor locale. Fiecare pom in parte primeste ingrijire speciala si are coroana dirijata astfel incat aceasta sa creasca simetrica si bogata. La finalul vietii lor ca si pomi de Craciun, brazii de dimensiuni medii si mari comercializati de Magazinul de Brazi sunt recuperati de la clienti pentru a-i transforma in masa lemnoasa care ajunge in aziluri sau centre de oameni nevoiasi ca si bricheti pentru incalzirea sobelor.

Multe persoane nu doresc insa sa incurajeze taierea unui pom, asadar din vinovatie achizitioneaza unul artificial, fara sa ia in calcul intreg ciclul de viata al unui astfel de produs. Productia brazilor artificiali implica utilizarea unor resurse neregenerabile (plastic si metal) intr-un proces care genereaza cantitati considerabile de dioxid de carbon. Mai mult, prezenta sa in casa poate reprezenta un pericol deoarece este un produs puternic inflamabil. In plus, in ciuda faptului ca acest tip de produs poate fi folosit timp de mai multe sezoane, debarasarea de el poate fi mai mult decat problematica. Fiind impletit din sarma si PVC, bradul artificial nu este biodegradabil si nu poate fi reciclat, fiind de obicei respins de catre statiile de colectare selectiva a deseurilor. Majoritatea ajung asadar in gropile de gunoi comune, unde sunt incinerati impreuna cu alte deseuri, proces care la randul sau elibereaza substante daunatoare in amosfera. In cazul in care nu este ars, bradul artificial persista multe decade pana la degradare completa.

Cei care doresc sa acceseze mai multe informatii despre brazii naturali si artificiali pot accesa acest articol.

Bradul taiat si bradul in ghiveci
Din punct de vedere ecologic opozitia aceasta este o falsa dilema, cele doua categorii indeplinind aproape in egala masura criteriul unei alegeri responsabile. Brazii taiati comercializati de Magazinul de Brazi provin din pepiniere private, in care brazii sunt ingrijiti special si adusi la maturitate cu cea mai mare grija. Sunt dealtfel crescuti special pentru a deveni pomii perfecti de Craciun si nu provin din taieri ilegale sau defrisarile despre care se vorbeste in presa. Mai mult, fiecare pom care este "recoltat" pentru comercializare (fie prin taiere fie prin plasarea sa intr-un ghiveci) este inlocuit imediat cu un puiet tanar, astfel incat cifra de pomi plantati fie ramane constanta fie este progresiv in crestere.Fiecare brad in ghiveci este un absolvent al Scolii de Radacina – titlul reprezentand totalitatea proceselor migaloase de acomodare in plantatii, rotiri si mutari in diverse containere, grija si devotamentul cu care sunt tratati de catre ingrijitori, anii de munca dedicati special pentru a-i creste si pentru a-i pune la dispozitia celor care doresc sa aiba in casele, gradinile si vietile lor ceva cu adevarat deosebit. Brazii in ghiveci cu Scoala de Radacina sunt renumiti pentru rata mare de supravietuire (peste 95 % in aproape orice tip de sol) dar si pentru calitatea exceptionala a trunchiului si a frunzelor. Scoala de Radacina i-a "educat" sa fie extraordinari, dragalasi si primitori din orice unghi ar fi priviti, dar mai ales i-a pregatit pentru adaptare si supravietuire.

In perioada 22 noiembrie – 24 decembrie 2011 Magazinul De Brazi deruleaza Campania “Imparte bucurie” prin care va invita sa achizitionati un bradut de Craciun pentru un orfelinat, centru de plasament, casa de copii sau camin de batrani. Bradutul va fi livrat gratuit la locatie de catre reprezentantii Silva Group Romania, si pentru ca vrem sa particiam impreuna cu dumneavoastra la impartirea bucuriei oferim donatorilor o reducere de 30% din valoarea brazilor taiati cu inaltimi cuprinse intre 2 si 6 m si de 5% din valoarea brazilor cu radacina. Donatia nu este conditionata de achizitia altor produse de pe site-ul Magazinului de Brazi. Dupa confirmarea comenzii si efectuarea platii, bradutul va fi livrat gratuit de catre reprezentantii Silva Group Romania in locatia aleasa de dumneavoastra. 
Sondaj
Credeti ca examenul de titularizare va fi fraudat?