Povesti din al doilea razboi mondial
calendar_month 01 Feb 2007, 00:00
Daca va plac povestile ciudate, am sa va spun si eu cateva. Acestea sunt la granita dintre "legenda" si "realitate". Intamplarile au avut loc in timpul celui de-al doilea razboi mondial iar personajele principale sunt animalele.La un moment dat, americani au vrut sa construiasca o statie de radiolocatie pe o insula pustie din Pacific.

Zona era nelocuita de oameni dar populata de mii de albatrosi. Pasarile isi iubeau teriotoriul, pana la sacrificiul suprem... Dupa acostarea navei de razboi americane pe insula, un grup de militari a plecat sa caute un loc cat mai bun pentru statia lor radio. Nici nu banuiau ce surpriza avea sa-i astepte. La scurt timp dupa ce au facut primii pasi pe plaje, militarii americani au fost atacati de albatrosi. Multi dintre ei au fost grav raniti. S-a dat retragerea. Oamenii s-au intors pe nava lor.

Comandantul nu a vrut insa sa renunte si a ordonat bombardarea insulei de catre avioane. Sub o ploaie de gloante si proiectile, tancurile si militarii au reusit sa urce pe insula. Albatrosii insa nu au cedat si au continuat lupta. Ciocurile si aripile uriase au fost armele lor. Americanilor nu le venea sa creada. Asa ca au scos din dotare arsenalul chimic. Folosind un gaz toxic, au reusit sa omoare cateva sute de pasari.

Oamenii au vrut sa mai construiasca pe insula albatrosilor cateva drumuri si un aeroport. Dar nu prea au reusit. Pasarile se inmulteau si reveneau in forta, cu miile. Asa ca lupta dintre militarii americani si albatrosi a continuat pana la finele razboiului, cand trupele s-au retras. Pasari spinoni in timpul razboiului mondialIn timpul razboiului, submarinele germane au fost extrem de active, distrugand aproape tot ce intilneau in calea lor. Aflat intr-un port, un locotenent-colonel sovietic a observat intr-o zi, un fenomen anormal. Sute de pasari se adunau in apropierea tarmului pentru un ospat pe cinste cu pesti. De unde aparusera si cum de se lasau mancati pestii nu se stia.

Dupa un timp in care a privit totul cu uimire, militarul a inteles ce se intimpla: un obiect mare din adancuri gonea pestii la suprafata marii. Atunci barbatul a inteles ca nu putea fi decat un submarin. Si cum acesta apartinea cu siguranta dusmanilor, intrucat locotenent-colonel sovietic cunostea traseele de navigatie ale sumarinelor aliatilor, a luat imediat masuri. A odronat atacarea submarinului german.

Pasarile zburau chiar in directia de inaintara a acestuia, asa ca bombardarea submarinului dusman a fost o nimica toata.Ghinionul nemtilor din al doilea razboi mondial a mers mai departe, pana in adancurile Atlanticului. Ei au inventat o mina plutitoare cu un sistem revolutionar de detonare. Mina era programata sa explodeze la anumite zgomote.

Cercetatorii si-au bazat inventia pe sunetele produse de submarine sau de navele militare in timpul frecarii lor cu apa. Incantat de idee, Adolf Hitler a ordonat ca mai multe mine de genul acestea sa fie amplasate in Atlantic, pe unde treceau de regula vasele si submarinele aliatiilor. Cativa militari germani au ramas pe insula din apropiere pentru a urmari ce avea sa se intimple.

Dupa 4 nopti de asteptare, oceanul s-a transformat intr-un adevarat poligon. Bubuiau minele una dupa alta. Mare le-a fost insa mirarea militarilor, de dimineata: pe ocean nu plutea nici un cadavru sau aschie de vapor. Infuriat la culme, Hitler a fost convins ca cineva a tradat. Asa ca a ordonat o ancheta. In scurt timp, a venit si rezultatul: nu au existat tradatori; minele au explodat din cauza unor creveti!
Totul se petrecea in plina vara, perioada in care crevetii se string in grupuri mari. Asa s-a petrecut si in aceea zona a Atlanticului. Un banc de creveti a trecut prin zona si zgomotul produs de acesta a declansat revolutionarele mine germane.
Sondaj

Vi s-a intamplat sa fiti confruntat de un elev in timpul orei de curs?