Matematica se poate invata cu placere
calendar_month 02 Iul 2009, 00:00
In scolile din Singapore a fost implementata in ultimii ani o noua strategie de predare a matematicii si stiintelor, care pare sa aiba rezultate deosebite.

Copiii nu mai sunt pusi sa "recite" teoreme matematice sau sa scrie cu mana tremuranda pe tabla kilometri intregi de formule, ci sunt incurajati sa fie in primul rand creativi si sa descopere ei singuri noi rezolvari, scrie The Independent.

Cum arata o ora de matematica sau de stiinte intr-o clasa din Singapore? Elevilor li se permite sa discute, sa construiasca modele matematice din hartie, punandu-si imaginatia la incercare. Lectiile sunt interactive, copiii fiind nu doar lasati ci incurajati sa isi puna intrebari si sa gaseasca singuri raspunsuri la ele. Cu alte cuvinte sunt pusi sa gandeasca.

Pe de alta parte, elevilor li se permite mai intai sa se familiarizeze cu diverse obiecte, cantitati si dimensiuni din lumea reala, abia apoi trecandu-se la reprezentari grafice si, in final, la formule abstracte.

In plus, in Singapore elevii incep scoala la varsta de 7 ani iar clasele sunt mai mari decat in tarile europene, de circa 40 de elevi. Acestia sunt incurajati si sa invete unii de la ceilalti, mergandu-se pe ideea ca este mai usor sa pricepi anumite explicatii oferite de cineva care are acelasi nivel de cunostinte si varsta ca tine.

"Unii parinti sunt ingrijorati, crezand ca lectiile de matematica au devenit prilej de joaca si distractie, dar nu este asa. Dimpotriva, suntem incantati ca ne-am atins scopul si anume ca cei mici sa invete cu placere notiunile de baza ale stiintelor exacte", a declarat unui dintre profesori.

Asa se face ca in cele mai recente rapoarte internationale pe tema nivelului de cunostinte al elevilor din 49 de tari, Singapore se afla pe locul intai la stiinte si pe locul doi la matematica.

Sursa:ziare.com


Sondaj

Crezi ca greva profesorilor va afecta tezele nationale?