FURNICILE ISI NUMARA PASII
calendar_month 03 Iul 2006, 00:00
Noi studii stiintifice arata ca furnicile folosesc o unitate de masura interna pentru a se putea reintoarce acasa fara a se rataci.Furnicile de desert folosesc in expeditiile lor drept mod de orientare urmele terestre prezente in directia in care se afla cuibul lor, totusi, intrucat sunt foarte putine astfel de semne in zona desertica, cercetatorii s-au intrebat cum pot insectele sa ia tot timpul calea cea mai dreapta stiind cu exactitate incotro se indreapta.Un studiu de ultima ora ne dezvaluie ca acestea isi numara pasii, lucru ce este de altfel crucial in deplasarea lor.
Ce spun vechile teorii?
De-a lungul anilor cercetatorii au propus diverse teorii legate de deplasare furnicilor si de modul in care acestea isi gasesc drumul spre casa.Una dintre aceste teorii sustine ca acestea, ca si albinele, se bazeaza pe memoria lor vizuala, aducandu-si aminte diferite imagini de pe traseul lor. Totusi experimentele au aratat ca furnicile pot merge si pe intuneric, aceasta descoperire infirmand teoria exprimata anterior.O alta ipoteza infirmata este aceea conform careia furnicile au simtul timpului si se pot orienta in functie de aceasta abilitate. Alte studii arata ca odata ce furnicile gasesc o sursa buna de mancare le invata si pe celelalte furnici cum sa o gaseasca la randul lor. "Pedometrul la furnici" (sau teoria conform careia furnicile isi numara pasii) este o teorie propusa pentru prima data in 1904 dar a ramas netestata pana in zilele noastre. Cercetatorii au dresat furnicile de desert , Cataglyphis fortis, sa mearga pe o carare dreapta de la intrarea in cuib pana la o sursa de mancare aflata la 30 de metri departare. Daca erau mutate fie sursa de mancare fie cuibul, furnicile se abateau de la calea pe care o stiau dupa ce ajungeau la locul pe care il cunosteau pentru a-si indeplini scopul.
Incearca sa-ti gasesti cuibul purtand picioroange!
Urmatorul lucru pe care l-au facut cercetatorii a fost o mica interventie chirurgicala asupra furnicilor!In prima faza au atasat de picioarele acestora o extensie pentru a le ingreuna misiunea. Intr-o alta etapa au scurtat picioarele furnicilor, reducandu-le astfel viteza de mers.Manipuland in acest fel viteza de mers a furnicilor, cercetatorii au putut determina teoria conform careia insectele foloseau un mecanism de masura a propriilor pasi.Furnicile cu picioare extinse faceau numarul de pasi corect,insa datorita faptului ca pasul era acum mai mare, acestea treceau de tinta stabilita. Furnicile ale caror picioare fusesera scurtate nu mai ajungeau la tinta.Dupa ce se obisnuiau cu "noile picioare" furnicile erau capabile sa isi adapteze pedometrul intern si sa ajunga pe drumul cel drept acasa. Aceast experiment a demonstrate ca lungimea pasilor si numarul acestora sunt importante cand vine vorba de orientarea furnicilor in spatiu.Articol de Cornelia Gabor