Esti in cautarea unui sistem de supraveghere video? Ce trebuie sa ai in vedere cand il alegi
calendar_month 19 Oct 2015, 00:00
Un sistem de supraveghere este din ce in ce mai necesar, fie ca vorbim despre o afacere, fie ca vorbim despre o locuinta. Acesta tine departe eventualii hoti, ofera un control mult mai mare asupra propriilor spatii si chiar ajuta la supravegherea mai buna a copiilor mici. Cum putini dintre noi sunt familiarizati cu un astfel de sistem, achizitia s-ar putea sa nu fie usor de realizat. Ce trebuie sa cumperi? Cat costa? Care sunt brandurile cele mai cunoscute?

Vom incerca sa raspundem la cateva din aceste intrebari si sa lamurim care sunt criteriile care conteaza cu adevarat in momentul in care achizitionezi un sistem de supraveghere video.

Componenta sistemului

Atunci cand intri pe un site pentru a face o comanda, ai de ales intre achizitia componentelor pentru sistem si montarea lui acasa sau achizitia unui sistem gata realizat. Prima varianta iti ofera o flexibilitate mai mare, insa presupune sa ai mai multe informatii despre acest domeniu. Cea de-a doua varianta, a sistemelor gata realizate, este destinata celor care isi doresc un sistem de supraveghere usor de folosit si comod.
Principalele componente pe care trebuie sa le ai in vedere sunt, camerele de supraveghere, DVR-urile dar si accesoriile - precum cablurile sau alimentatoarele.

Camerele de supraveghere

Alegerea unei camere de supraveghere trebuie sa tina cont de foarte multe criterii:

Tipul camerei. Poti opta pentru camere IP sau de tip Analog. Primele sunt mai flexibile, oferind solutii moderne de supraveghere, cele din urma sunt mai stabile si mai ieftine.

Pretul camerei. O camera de supraveghere poate sa aiba preturi de la 70 de lei si pot ajunge pana la 13000 de lei. Pentru un sistem de supraveghere destinat locuintei, spre exemplu, camere de supraveghere HDCVI de tip dome de la Dahua, cu rezolutie de 1280 x 720 si cu un pret de 103 lei (gasite in oferta SKUT.ro ) pot fi alegerea perfecta.

Producatorul camerei. Piata de produse destinate supravegherii este destul de ampla in acest moment, cu un numar mare de producatori. Binecunoscutii Samsung, experimentatii Hikvision sau Dahua si Amvi, toti aduc un plus valoric intregii piete. Samsung este o varianta recomandata, insa de multe ori poate sa fie destul de costisitoare. Hikvision este un alt brand recomandat pentru raportul calitate-pret in care au incredere foarte multi utilizatori.

Particularitatile fiecarei camere. Aici se face, de cele mai multe ori, diferenta. Materialul din care este construita, tipul de lentila, specificatiile ce tin de rezolutie, destinatia camerei, modul in care filmeaza, numarul de leduri..absolut toate sunt importante, mai ales daca vrei o solutie performanta.

DVR-urile:

Componenta centrala a sistemului de supraveghere este DVR-ul sau NVR-ul, in cazul in care alegi varianta IP. O astfel de componenta poate fi regasita la costuri ce variaza foarte mult, in functie de performanta. Preturile pentru un astfel de dispozitiv incep de la 256 de lei si urca pana la 13000. Diferenta este data de foarte multe detalii, dintre care cel mai important este numarul de canale.

De regula, pentru suma minima poti achizitiona un DVR cu 4 canale, ideal pentru o locatie mica. Iar in cazul locatiilor mai mari poti beneficia de DVR-uri de pana la 64 de canale. Rezolutia pe care o permite DVR-ul este si ea foarte importanta si evident, compoatibilitatea cu camerele.

Nu trebuie sa neglijezi accesoriile, care, desi nu sunt parte centrala a sistemului au o importanta colosala. Cablurile de buna calitate, adaptoarele, mufele si alimentatoarele si HDD-urile interne pot sa faca diferenta dintre un sistem de supraveghere eficient si unul mai putin eficient.

Care sunt producatorii pe care trebuie sa ii iei in considerare?

Atat in cazul DVR-urilor cat si in cazul camerelor de supraveghere, exista cativa producatori care ies in evidenta prin calitatea produselor. Acestia sunt Samsung, Hikvision si Dahua. Samsung aduce performanta in casa ta, insă trebuie sa fii pregătit de o investitie mai mare. Daca vrei insă o solutie pentru un buget redus, atunci Dahua pune spre vanzare solutii ieftine si de cele mai multe ori performante. Hikvision pe de alta parte este cel mai mare producator din lume, atunci cand vine vorba despre sisteme de supraveghere video si reuseste sa aiba o diversitate mare de produse pentru orice buget.