calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Cultura generala  »  Afla totul despre mituri si mitologie

Afla totul despre mituri si mitologie

calendar_month 01 Feb 2007, 00:00
Rasaritul si apusul soarelui, drumul intre viata si moarte, lumea de dincolo, natura si ciclul anotimpurilor, toate acestea sunt aspecte ale vietii pe care vechii egipteni incercau sa si le explice cu ajutorul mitologiei.

Fiecare element, de la plante pana la animale si planete, avea povestea sa… Creatia Atum era singur, asa ca s-a impreunat cu umbra sa si i-a adus pe lume pe fiul sau Shu, pe care l-a scuipat, si pe fiica sa Tefnut, pe care a vomitat-o. Shu era aerul, iar Tefnut era ploaia. Atum s-a despartit de copiii sai, dar in cele din urma s-au reintalnit si au plans de bucurie.

Lacrimile zeului au atins pamantul si din ele au aparut oamenii. Astfel a inceput el sa creeze lumea. Shu si Tefnut au adus pe lume doi copii: Geb, zeul pamantului, si Nut, zeita cerului. La randul lor, si ei au avut patru copii: Isis, Seth, Nephthys si Osiris, primul rege. Moartea lui Osiris Seth, fratele lui Osiris, il invidia pentru puterea si popularitatea sa. El l-a ucis, ademenindu-l intr-un sicriu pe care l-a pecetluit cu plumb, pe care l-a lasat apoi sa pluteasca in deriva pe Nil. Sicriul a fost dus de ape in Liban, unde un arbore puternic a crescut in jurul lui. Un rege a taiat arborele si l-a adus in palatul sau.

Sotia lui Osiris, Isis, nu se putea odihni pana cand nu reusea sa il inmormanteze pe sotul ei conform traditiei. Ea a gasit sicriul si l-a adus inapoi in Egipt, dar Seth s-a infuriat atat de tare, incat a taiat cadavrul in bucati si le-a risipit prin toata tara. Isis a gasit insa bucatile, a facut dupa ele copii de ceara care sa fie venerate in temple si, adunand laolalta bucatile cu bandaje de bumbac, a suflat din nou viata in trupul lui Osiris. El s-a ridicat astfel ca zeu al lumii de dincolo.

Distrugerea omenirii Sekhmet era incantata de aceasta varsare de sange. Ea a devastat Egpitul de Sus si de Jos pana cand Nilul s-a inrosit de sangele varsat. Re s-a induplecat si i s-a facut mila de muritori, dar nici macar el nu a mai reusit sa o linisteasca pe razbunatoarea Sekhmet. A trimis atunci soli pe Insula Elefantine, ca sa ii aduca ocru rosu, pe care le-a cerut sa il amestece in bere si sa il verse pe campiile unde Sekhmet planuia urmatorul macel.

Cand a vazut berea, zeita a crezut ca deja ii macelarise pe oameni si, de bucurie, a baut ''sangele'' pana cand s-a imbatat si nu a mai reusit sa ucida pe nimeni. Re i-a schimbat numele in Hathor si, de atunci incolo, ea nu a mai putut decat sa ii atinga pe oameni cu puterea iubirii. Arbori, plante si flori Una dintre plantele cu cea mai mare incarcatura mistica era papirusul (mehyt-ul), un simbol al vietii insasi, precum mlastina din care se nasteau toate formele de viata.

Egiptenii credeau ca bolta cerului e sustinuta de piloni de papirus. Aceasta planta era simbolul Egiptului de Jos.La fel de important era si lotusul (seshen), o floare care noaptea se inchide si coboara sub apa. Din acest motiv, a devenit un simbol al soarelui si al creatiei la vechii egipteni, care credeau ca Amun s-a nascut dintr-o floare de lotus. Ca simbol al renasterii, lotusul era asociat cu Osiris si cultul mortilor. De asemenea, era simbolul Egiptului de Sus. Cei mai respectati arbori erau sicomorul, care se inalta la portile cerului, si salcia, arborele care crescuse in jurul sicriului lui Osiris. 
Sondaj
Sunteti de acord cu introducerea examenului de admitere la liceu din 2010?