calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Cultura generala  »  Afla mai multe despre omul Nelson Mandela

Afla mai multe despre omul Nelson Mandela

calendar_month 27 Iun 2013, 00:00
Nelson Mandela a detinut functia de presedinte al Africii de Sud in perioada 1994-1999. El a obtinut pentru prima data, dreptul de vot pentru majoritatea neagra in 1994 si, sfarsitul suferintelor indurate in timpul regimului rasist al aparhteid.

Nelson Mandela s-a nascut in data de 18 iulie 1918 si este considerat parintele tinerei democratii multirasiale sud-africane.

Nelson Mandela a promovat in timpul guvernarii sale dezmembrarea mostenirii apartheidului, combaterea rasismului institutionalizat, a saraciei si a inegalitatii, incurajand totodata reconcilierea rasiala.

Nelson Mandela a studiat dreptul si s-a implicat in politica anti-colonialista, devenind membru al Congresului National African. A lucrat ca avocat si a fost de mai multe ori arestat pentru incitare la revolta. Initial a fost un adept al opozitiei pasnice, dar ulterior si-a revizuit pozitia si a devenit cofondator Umkhonto we Sizwe, factiunea armata a Congresului National African, care este responsabila pentru un numar de atacuri bomba impotriva guvernului.

A fost arestat in anul 1962 si a fost condamnat pe viata la 12 iunie 1964. A fost eliberat dupa 27 de ani de inchisoare, la 11 februarie 1990, datorita unei campanii internationale de lobby pentru cauza sa.

Nelson Mandela a primit o multitudine de premii internationale pentru pozitia sa in privinta colonialismului si discriminarii. Astfel, in 1993 primeste premiul Nobel pentru pace. Se face adesea referire la el pe numele sau tribal Madiba.

In varsta de 94 de ani, Nelson Mandela a fost conectat miercuri, 26 iunie 2013 la aparate. El a fost internat de urgenta in data de 8 iunie, dupa o recidivare a infectiei pulmonare. 
Sondaj
Credeti ca tezele nationale reflecta nivelul de cunostintelor al elevilor?