TRASATURILE PROZEI REALISTE

Publicat: 09 Ian 2006 00:00

Realismul a capatat caracter de curent, orientare estetica la jumatatea sec.XIX si este o doctrina estetica in care accentul e pus pe reletia dintre arta si realitate.Realismul poate fi considerat o zugravire veridica si obiectiva a realitatii.Mimesis-ul realist este ,de fapt, o forma de fictiune.

Scriitorul realist e ca un Dumnezeu al operei,urmand ca opera sa atinga perfectiune creatiei divine.Flaubert afirma: Artistul trebuie sa fie pentru opera sa ceea ce este Dumnezeu pentru creatie:sa fie simtit pretutindeni dar niciodata vazut. O alta doctrina aflata in stransa legatura cu realismul este naturalismul care deconstruieste polemic ideea de frumos in arta ,reprezentand aspectele dure ,brutale ale realitatii. In literatura universala cei mai importanti reprezentanti sunt: Balzac, Stendhal, Dickens, iar in literatura romana: N.Filimon, Ioan Slavici, Liviu Rebreanu.

In orice opera realista apar niste elemente caracteristice.Introducerea in opera literara are loc printr-un drum si printr-o prezentare foarte detaliata a lumii inconjuratoare.Tot timpul exista un pretext cu ajutorul caruia ni se face cunostinta cu personajele.Din momentul cunoasterii personajelor putem sa ne dam seama,datorita tehnicii de anticipare ,care sunt relatiile dintre personaje si ce se va intampla. Tema principala a romanelor realiste este: goana dupa avere si lupta pentru a o obtine sau pentru a o pastra. Patrunderea in lumea operei se face le fel ca si intr-un film, la inceput ni se prezenta totul panoramic pentru ca apoi sa ne apropiem tot mai mult de personaje.Practic e o patrundere de la general spre particular. Intr-un roman realist avem personaje tip care sunt consecvente cu ele insele si nu se schimba pe parcursul romanului. Autorul,naratorul este obiectiv iar nararea se face la persoana a III-a fara vreo implicare.

Perspectiva narativa asupra unui text realist este o perspective autoriala. Autorul este omnipotent,decide ce sa faca cu personajele sale.De cele mai multe ori personajele negative sunt pedepsite, dar exista si exceptii. Autorul este omniscient si omniprezent, stie tot si este prezent pretutindeni. Evenimentele au o desfasurare logica si cronologica si deriva unele din altele.

Opera aleasa de mine pentru ilustrarea acestor caracteristici ale prozei realiste este romanul ION,  capodopera a literaturii interbelice a lui Liviu Rebreanu, aparuta in 1920.Romanul e structurat pe doua parti: "Glasul pamantului" si "Glasul iubirii", fiecare avand mai multe capitole intitulate sugestiv: Nunta,Nasterea,etc. In acest roman este reflectat realitatea satului ardelenesc, transilvanean, de la inceput de secol cand taranii aveau nevoie de pamant, lupta de secole a taranilor pentru pamant, problema intelectualitatii romane in Transilvania sub stapanirea Imperiului Austro-Ungar. Cu toate ca romanul porneste de la realitate, acesta este doare o reflectare a acesteia si deci este fictiune. In scrierea acestui roman autorul a pornit de la trei fapte reale pe care el le-a trait.

Unul din ele este acela cand a surprins un taran cand era singur pe camp si saruta pamantul, intamplare ce se regaseste si in roman. A doua intamplare a fost o discutie dintre un taran pe nume Ion Pop-Glanetasu si un alt om care spunea ca e sarac si ca are nevoie de pamant. A treia intamplare este cea a unei fete Rodovica, o fata instarita, care a ramas insarcinata cu un sarantoc. Intrarea in sat se face pe un drum care vine de undeva de departe:"din soseaua care vine de la Carlibaba ,intovarasind Somesul cand in dreapta,cand in stanga pana la Cluju (...)se desprinde un drum spre Armadia ,trece raul peste podul batran de lemn,acoperit cu sindrila mucegaita,(...)da buzna in Pripas".Crucea cu Hristosul de tinichea ruginit ne arata ca oamenii sunt departati de Dumnezeu.Apoi ne sunt prezentate casele pe rand pana cand se ajunge la locul de intalnire cu personajele.

In Ion pretextul pentru a face cunostiinta cu personajele este hora de duminica de la vaduva lui Maxim Oprea.Aici putem observa stratificarea sociala si relatiile dintre personaje.Oamenii instariti ai satului erau separati de cei "sarantoci" iar intelectualii satului nu se amestecau cu restul lumii.La hora ni se dezvaluie si principalul conflict al romanului: Ana e fata unui taran bogat Vasile Baciu si Ion Pop al Glanetasului isi doreste sa puna mana pe averea lui Vasile luand-o pe Ana. Tema romanului Ion este lupta lui Ion pentru obtinerea pamantului si lupta lui V.Baciu pentru pastrarea pamantului. Sufletele lui Ion si al Anei sunt mereu analizate din punct de vedere psihologic.

Personajele create de autor in acest roman sunt niste personaje tip: tipul femeii victima: Ana, tipul intelectualului: familia Herdelea, tipul avarului:V.Baciu.Toate aceste personaje sunt consecvente si nu se schimba deloc pana la final. Autorul este omnipotent, el il pedepseste pe Ion cu moartea dar nu e o moarte oarecare, ci o moarte simbolica, el fiind ucis cu o sapa (obiectul cu care se lucreaza pamantul), el e prezent tot timpul peste tot chiar si cand personajele cred ca sunt singure, de exemplu in momentul cand Ion saruta pamantul.

Autorul cunoaste toate gandurile, trairile si sentimentele personajelor sale de aici rezultand caracterul omniscient. Iesirea din sat si din roman se face pe acelsi drum si ne este din nou prezentata aceeasi cruce cu Hristosul de tinichea care este de data asta mult mai ingrijit, denotand reintoarcerea satenilor spre Dumnezeu.Acest roman e prin urmare un roman simetric. Toate caracteristicile romanului realist de tip obiectiv aplicate pe romanul Ion de Liviu Rebreanu ne demonstreaza ca aceasta opera apartine prozei realiste.

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Cum vi s-au parut subiectele de la teza la limba romana?

Teste Online

Test la Matematica

Este un test usor de clasa a VI...

mai multe »