TOMA ALIMOS CARACTERIZAREA LUI IN ANTITEZA CU BOIERUL MANEA

Publicat: 09 Ian 2006 00:00

Balada "Toma Alimos" se situeaza intre realizarile de exceptie ale cantecului epic romanesc prin vechimea sa. Este o balada haiduceasca al carei erou lupta impotriva asupritorilor interni. Personajul principal al baladei este Toma Alimos. Trasaturile acestuia sunt prezentate fie direct de catre autorul anonim, fie indirect ele conturandu-se din faptele si vorbele eroului. Totodata el este prezentat in antiteza cu celalalt personaj al baladei boierul Manea. De fapt, cei doi protagonisti sunt figuri exceptionale pentru anumite clase sociale. Infatisarea lor fizica este determinate de cea morala.Daca Toma Alimos e :"Nalt la sfat / Mare la sfat / Si viteaz cum n-a mai stat", Manea e :"Slutul si uratul / Grosul si-artagosul" care venea "cu parul lasat in vant / Cu maciuca de pamant". Toma Alimos e un fel de Fat-Frumos, viteaz si cu spirit justitiar, care traieste in mijlocul padurii, e intelept, prietenos si duios, dusmanul sau Manea avand in schimb toate defectele: slutul, artagosul, lasul.

Inca de la inceputul baladei, autorul anonim ii face eroului un portret fizic si moral: inalt, sfatos, viteaz, acesta se ospateaza, dar e trist fiindca e izolat de oameni.Monologul haiducului scoate in evidenta singuratatea eroului. El este un om generos, deschis, sociabil, inchinand murgului si armelor.El se adreseaza codrului falnic, prietenul sau credincios, ascunzator de poteri si care-l va umbri dupa moarte.

Odata cu instalarea intrigii, apare si cel de-al doilea personaj, boierul Manea, stapanul mosiilor si domnul campiilor, bogatasul de prin partile acelui tinut. El e prezentat in antiteza cu haiducul Toma. Poetul anonim foloseste epitete duble :"slutul si uratul/ grosul si-artagosul" pentru a evidentia trasaturile de caracter negative: rapacitatea dumnezeiasca, teama de a nu-si pierde averile.

Cei doi se deosebesc prin trasaturi fizice, prin origine si stare sociala. Din dialogul lor scurt se vad doua moduri diferite de a reactiona: Toma e calm, prietenos, omenos, Manea repezit si violent. Salutul lui Manea e conventional: "veriscane" cuvant care arata dispretul, ironia, superioritatea.Toma foloseste un cuvant prietenos "frate Manea". Desi boierul cauta motiv de cearta acuzandu-l pe nedrept, Toma e prietenos si omenos, vrea pace si-i intinde plosca cu vin si-l roaga sa bea cu el si sa-si uite mania. La initiative prietenoasa a lui Toma, Manea il loveste si fuge ca un las.

In episoadele urmatoare e prezentat haiducul Toma stapan pe sine, adunandu-si ultimele puteri si plecand dupa boier pentru a-l pedepsi. Din monologul sau reiese dispretuirea sa fata de cel care care refuza lupta dreapta, fata de boierul arogant si violent care trebuie pedepsit exemplar. El il ucide barbateste pe lasul asasin dand dovada de neinfricare si spirit justitiar. Cu demnitate el isi spune ultimele dorinte in fata mortii pe care o simte.Si-a facut datoria, dar cu toate acestea el regreta ca paraseste viata. Cu toate acestea, el ramane calm in fata mortii si nu se inspaimanta. Din testamentul sau reiese stransa legatura dintre om si natura. Codrul este prietenul si fratele haiducului in timpul vietii si-l va ocroti si dupa moarte. Toma este astfel un personaj de exceptie in care sunt intrupate toate insusirile poporului roman: cinste, intelepciune, bunatate, vitejie, omenie.

Balada"Toma Alimos" e conceputa intr-o frumoasa limba populara reprezentand una dintre cele mai nepretuite comori ale folclorului nostru.

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

De ce au hotarat sindicalistii din invatamant anualrea grevei generale?

Teste Online

clasa a 2 a

nu este foarte greu

mai multe »