calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Tiganiada: Comentariu Video

Tiganiada: Comentariu Video

calendar_month 07 Ian 2009, 00:00
Autorul operei: Ioan Budai - Deleanu
ISBN: 973-88884-8-7
Subiectul opera:
"Tiganiada" are ca tema calatoria alegorica pe care o face neamul tiganesc in cautarea unei forme statale. Actiunea se desfasoara in Muntenia lui Vlad Tepes. Domnitorul se hotaraste sa-i inaremeze pe tigani pentu a lupta impotriva turcilor deoarece dorea sa evite folosirea acestora ca iscoade.

Scurta descriere:
"Tiganiada" este capodopera literara a iluminismului romanesc si reprezinta cea mai celebra epopee din literatura romana. Intitulata "poemation eroi-comico-satiric", "Tiganiada" se dovededeste a fi o alegorie ce intrupeaza nazuintele de veacuri ale romanilor ardeleni. Esenta acesteia o reprezinta democratia fara fond. In incercarea lor de a-si gasi o forma de organizare statala, tiganii dovedesc lipsa adecvarii la fondul lor originar acela de populatie nomada fara posibilitatea de a se aseza intr-un loc.

De ce sa citesti opera?
De la tema principala, a libertatii, pana la temele secundare, in special cele de circulatie universala, precum coborarea in lumea de dincolo ori ratacirea prin padurea vrajita, Tiganiada sugereaza un mesaj critic la adresa societatii.

Timp in care o poti citi: 3-4 ore

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Credeti ca noul guvern va sustine mai mult invatamantul?