POPA TANDA - REZUMAT
calendar_month 13 Ian 2006, 00:00
Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata", tot ce avea pe inima, astfel ca este mutat intr-o alta localitate, numita Saraceni, o asezare inchisa intre munti, pe unde isi facuse albie un parau, ramas fara apa aproape intregul an. Satul arata jalnic:casele sunt rasfirate, n-au garduri, dar nici hornuri.

Acoperisurile sunt din paie, iar usile "din trei scanduri intepenite c-un par crucis". Biserica este si ea o ruina "cu stalpii din fata putreziti si aplecati la pamant ", iar oameniI sunt saraci, dar si lenesi. Dorind sa-i indrepte, parintele Trandafir le tine duminica saracenilor predici, le da poporenilor, oriunde ii prinde, sfaturi, de unde trebuiau sa inteleaga ca pacatuieste cel ce nu lucreaza. Satenii nu se schimba, si-atunci parintele incepe cu ocara, cu luarea in ras, cu batjocura. De data asta, oamenii incep a se feri din calea lui, si, dupa atata "tandalitura", il poreclesc "Popa Tanda".

Ei se duc la protopop si la episcopie si cer alt preot pentru satul lor. Inspirat de divinitate "Popa Tanda "incepe sa munceasca din rasputeri pentru ridicarea materiala a satului, dandu-se pe sine drept model de energie civica si de tarie morala. El se concentreaza asupra universului casnic, isi ia de ajutor prietenii si sotia si, impreuna, reusesc sa-si transforme propria gospodarie darapanata intr-un paradis domestic. Preotul isi vopseste casa, ii schimba acoperisul, isi face un gard nou; pune rasaduri in pamant: de ceapa, fasole, morcovi,"curechi", astfel ca oamenii privindu-i acum casa si roadele din gradina, isi ziceau "Popa e omul dracului" .

Modelul sau este molipsitor, iar cei care-l imita prospera: prietenul parintelui Trandafir, Marcu, reusind sa impleteasca lese mai bune decat cele ale popii le vinde repede si cu profit la targul din ziua sfintelor Rusalli. In scurta vreme satul Saraceni devine o gradina infloritoare. Parintele Trandafir, personajul principal, este infatisat sub aspect fizic, sumar si numai in deznodamantul operei, autorul permitand sa se intrevada caracterul sau psihic.

Eroul nuvelei Popa Tanda este un intelectual prin care Slavici ilustreaza tema exemplului, tema cu mare circulatie si in creatia populara. Prezentat direct si in evolutia sa, parintele Trandafir este, chiar din expozitie , posesorul unei palete de trasaturi morale pozitive. Situatia finala apare in capitolul al III-lea si ne prezinta o imagine total schimbata a satului Saraceni:dintr-o pustietate el a devenit o gradina infloritoare; doar preotul a ramas neschimbat "verde, vesel si harnic" numai ca parul alb ii tradeaza varsta inaintata. Tema acestei creatii este constituita de lupta unui om puternic pentru ridicarea economica si culturala a satului tel in slujba caruia pune o vointa si o darzenie exceptionale.

Sondaj

Cum vi se pare hotararea guvernului de a plati profesorii pensionari cu ora?