calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Plumb - Comentariu Video

Plumb - Comentariu Video

calendar_month 05 Ian 2009, 00:00
Autorul poeziei: George Bacovia
Subiectul poeziei:
Plumb este o poezie scrisa de George Bacovia in 1900 si finisata in 1902. Discursul poetic este conceput sub forma unui monolog tragic in care poetul exprima o stare sufleteasca de disperare, si lipsa a oricarei sperante. Poezia produce o puternica impresie la citirea ei de catre autor in 1903 la salonul literar al lui Alexandru Macedonski.

Scurta descriere:
Plasata in fruntea primului volum de versuri bacovian, poezia mentionata poate fi socotita o ars poetica si o sinteza nu doar a volumului pe care il deschide, ci a intregii lirici bacoviene. In cele doua catrene ale acestei poezii, sunt reunite motive si stari sufletesti specifice acestui poet: moartea, prabusirea, frigul, somnul, pustiul, singuratatea, apasarea, dezarticularea psihicului etc.

De ce sa citesti poezia?
Poezia este structurata pe doua planuri. Pe de o parte realitatea exterioara, prezenta prin cimitir, prin cavou; o lume ce-l determina la izolare, iar pe de alta parte, realitatea interioara care are in vedere sentimentul iubirii a carui invocare se face cu disperare fiind conditionat de natura mediului. Este de fapt incercarea poetului de a evada din lumea inchisa, izolata in care se zbate.

Timp in care o poti citi: 10 minute

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Stiti cum isi petrece copilul dumneavoastra timpul liber?