PETRE ISPIRESCU TINERETE FARA BATRANETE

Publicat: 10 Aug 2006 00:00

Petre Ispirescu s-a nascut in ianuarie Bucuresti si a murit la 21 noiembrie 1887 la Bucuresti . Culegator de basme , mult pretuit de Delavrancea , Ispirescu scrie "Zicatori populare" , "Pilde si ghicitori" , "Legendele sau basmele romanilor ".

In basme , lumea fantastica se intrepatrunde cu cea reala. Neverosimilul devine posibil si invioreaza imaginatia. Spre deosebire de legende si balade , in basme intotdeauna fortele binelui inving fortele raului. Apar personaje antagonice pozitive si negative , apare tensiunea generata de lupta dintre ele. In basmele lui Petre Ispirescu se regasesc dorintele umane si caile de indeplinire ale lor. Personajele sunt reale , asemanator omului din popor si totodata fantastice.

In "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" , tema obtinerii tineretii vesnice , care a preocupat mereu omul , apare ca unicat in literatura noastra. Personajul fantastic Fat-Frumos ajunge pe taramul fara de batranete si de moarte dar ,sentimentul omenesc puternic , dorul de parinti si de locul natal , il face sa piarda ceea ce dobandise cu un efort atat de mare.

In "Praslea cel Voinic si merele de aur", personajul pozitiv, asemenea basmelor populare , este fratele mic. Desi nimeni nu are incredere in el , se dovedeste cel mai istet dintre toti . Basmele lui Petre Ispirescu nu mai sunt doar o poveste de divertisment , ci au un continut moralizator de mare profunzime.

Dintre snoavele sale- scurte povestiri folclorice cu continut anecdotic avand o mare circulatie orala-amintim: "Lupul parcalab" , "Ariciul si vulpea" , "Bucatele afumate" , "Astronomul ,doctorul si taranul" . Neverosimil-care nu pare adevarat , de necrezut; Antagonic-in contradictie; Unicat-intr-un singur exemplar ; Divertisment-distractie , amuzament; Moralizator- care contribuie la crearea unei atmosfere morale, care da invataturi morale; Anecdota- scurta povestire hazlie , cu final neasteptat , transmisa mai ales pe cale orala; Orala- care se transmite prin viu grai.

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Esti de acord ca tezele unice sa fie scoase incepand cu anul 2010?

Teste Online

Test Wrestling 2010-2011

Un test de Wrestling creat de un fan WWE (wrestling) si fan Rey Mysterio.

mai multe »