calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  O noapte furtunoasa - Comentariu Video

O noapte furtunoasa - Comentariu Video

calendar_month 03 Feb 2009, 00:00
Autorul operei: Ion Luca Caragiale
Subiectul operei:
O noapte furtunoasa nu se refera atat la ingamfarea negustorilor parveniti de tipul lui jupan Dumitrache Titirca Inima-Rea, chiristigiu si capitan in garda civica, la rigiditatea reprezentantilor fortei publice de partea celor tari, de felul ipistatului Nae Ipingescu, si la arivismul amploiatilor de factura studentului gazetar Rica Venturiano, cat la "onoarea de familist" a jupanului, compromisa, la lipsa de "rezon" a ipistatului prea increzator si grabit sa faca uz de autoritate in favoarea amicului sau, in fine la limbajul semicult al ziaristilor, adepti ai unor sloganuri sublime pe care le pronunta dupa ureche, aplicandu-le daca s-ar ivi ocazia, pe dos.

Scurta descriere:
O noapte furtunoasa este o piesa de teatru de Ion Luca Caragiale. A aparut in Convorbiri literare, cu o elogioasa prezentare a lui Titu Maiorescu, ajungand si pe scena Operei Romane, in 1935, insotita de muzica lui Paul Constantinescu. in 1943 regizorul Jean Georgescu a facut un film dupa aceasta valoroasa piesa de teatru.

De ce sa citesti opera?
La premiera, comedia a fost invinuita de imoralitate, atat de adversari (Frederic Dame), cat si de prieteni (Ioan Slavici). Comedie de moravuri, dar si de situatii, precum si de caracter, O noapte furtunoasa a fost considerata de unii contemporani ca o farsa.

Timp in care o poti citi: 30 minute

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Considerati ca tezele cu subiect unic avantajeaza elevii slabi?