calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Morometii - Comentariu Video

Morometii - Comentariu Video

calendar_month 04 Nov 2008, 00:00
Autorul romanului: Marin Preda
Subiectul romanului este de inspiratie rurala
Codul ISBN al cartii: (cum o poti gasi mai usor le biblioteca) 973-86048-4-2
Numar volume: 2

Scurta descriere:
Romanul Morometii are ca tema satul si taranul in perioada dintre cele doua razboaie mondiale. Scriitorul cauta sa gaseasca un raspuns la problema, daca mica proprietate taraneasca poate rezista la presiunile relatiilor de productie capitaliste. Ilie Moromete stapaneste in chip absolut peste o familie a carei alcatuire prevesteste parca destramarea: trei fii din prima casatorie – Paraschiv, Nica si Achim, in timp ce Ilinca si Niculae provin din cea de-a doua. Tita este fata Catrinei - cea de-a doua sotii a lui Ilie Moromete, din prima casatorie. Pentru a pastra unitatea familiei, tatal este neinduplecat si justitiar.

Problema familiei patriarhale, a raporturilor din cadrul familiei sunt obiectul de studiu al autorului. Familia ca nucleu al societatii are in roman inca o organizare patriarhala. Moromete este seful familiei si el decide. De aceea la masa el sta intr-o pozitie semnificativa, privilegiata, in capul mesei, mai sus, pe un prag.

De ce sa citesti cartea?
Pentru ca este cea mai buna marturie a v ietii la tara, intodeauna contemporana. Vorbim de un roman plin de haz si momente tensionate, de limbaj suta la suta romanesc, vorbim de farmecul folcloric pe care cu totii il regasim undeva ascuns in trecutul bunicilor sau parintilor, in trecutul copilariei noastre.

Timp in care il poti citi: 1 saptamana daca ii dedici cel putin 3 ore seara!

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Daca se va pune in practica programul "after-school" ce ai prefera sa faci in cadrul acestuia?