calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Momentele subiectului operei literare

Momentele subiectului operei literare

calendar_month 22 Ian 2007, 00:00
MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe momente (parti):

I. Expozitiunea sau expozitia (partea introductiva in care autorul prezinta locul, timpul actiunii si unele dintre personaje);

II. Intriga (momentul sau faptul important care determina intreaga desfasurare a actiunii);

III. Desfasurarea actiunii (partea cea mai intinsa, care cuprinde faptele, intamplarile determinate de intriga);

IV. Punctul culminant (partea care cuprinde momentul de maxima incordare, de intensitate in desfasurarea actiunii);

V. Deznodamantul (ultima parte, care cuprinde sfarsitul actiunii, al evenimentelor). Nu toate operele literare au momente ale subiectului in aceasta ordine (de exemplu, romanele politiste).

Unele momente, precum expozitiunea sau deznodamantul pot lipsi, autorul incepand cu intriga sau inlaturand deznodamantul pentru a lasa cititorului posibilitatea de a-si imagina sfarsitul intamplarilor.

REZUMATUL UNEI OPERE LITERARE

La baza rezumatului sta planul de idei (principale si secundare). Ideile formulate sub forma de titluri trebuie dezvoltate in propozitii sau fraze. Rezumatul urmeaza firul intamplarilor in ordinea desfasurarii lor; Relatarea este la persoana a III-a. Nu este permisa schimbarea sistemului de enuntare, adica formularea frazelor ca din partea autorului. Nu se folsesc formule de genul "autorul ne spune ca", "scriitorul arata ca".

Nu se folosesc cuvinte-cheie sau citate, continutul trebuie redat in cuvinte proprii. Se elimina amanuntele nesemnificative. Nu se folsesc verbe la timpurile perfect simplu sau imperfect. Identificarea personajelor care participa la actiune este simpla, fara portrete sau caracterizari. Personajele pot fi calificate dupa diferite criterii: Reale sau ireale (fantastice, nazdravane: zmei, balauri); Pozitive sau negative; Umane sau animale; Individuale sau colective; Masculine sau feminine


 
Sondaj
Credeti ca protestele profesorilor privind grila unica de salarizare sunt justificate?