calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Mesterul Manole - Comentariu Video

Mesterul Manole - Comentariu Video

calendar_month 21 Ian 2009, 00:00
Autorul operei: Lucian Blaga
ISBN: 978-3-938344-18-7
Subiectul operei:
"Mesterul Manole" este o drama de idei de factura expresionista, inspirata din cunoscutul mit al jertfei pentru creatie. Tema dramei este destinul creatorului macinat de patima creatiei. in lumina curentului expresionist, Manole nu-si poate elibera "elanul vital" decat prin implinirea misiunii sale de Zamislitor.

Scurta descriere:
Lucian Blaga comprima datele oferite de partea introductiva a baladei si expozitiunea dramei incepe cu motivul surparii zidurilor. Actiunea dramei, plasata "pe Arges in jos" in timpul mitic romanesc, nu mai incepe prin cautarea locului (ca in balada "Monastirea Argesului"), ci la sapte ani dupa aceasta, intr-o noapte tarzie.

De ce sa citesti opera?
Conflictul piesei lui Blaga e tragic pentru ca e fara iesire. Iesirea din conflict nu poate avea loc decat prin moartea eroului, o moarte necesara, fara indoiala, iar nu o sinucidere, cum am fi tentati, poate, sa credem, sau o moarte accidentala, ca in balada. Intreaga desfasurare a actiunii releva conditia tragica a creatorului de valori durabile, aflat in lupta cu propriul sau destin.

Timp in care o poti citi: 2-3 ore

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Cum iti petreci vacanta intersemestriala?