calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Lumina Lina - Comentariu Video

Lumina Lina - Comentariu Video

calendar_month 02 Feb 2009, 00:00
Autorul poeziei: Tudor Arghezi
ISBN: 9975-9660-2-3
Subiectul poeziei:
Ideea de lumina cu sensul de aspiratie catre inalt apare inca din titlu.Desi intamplarea povestita are un final dramatic(albina moare), lumina lina sugereaza un sentiment de impacare. Albina ucisa este simbolul sacrificiului in slujba unei meniri: "sarcina chemarii te-a ucis". Implicat sufleteste in drama si in destinul ei, poetul i se adreseaza direct prin constructiile in vocativ “usoara zburatoare” si “frumoasa mea albina”.

Scurta descriere:
Poezia este alcatuita din patru strofe cu rima incrucisata si imbratisata. Ea exprima aspiratia spre lumina a micii vietati, usoara zburatoare care isi da viata in slujba unei idei. Autorul evoca o scurta intamplare dramatica din care aflam ca o albina, neascultand de semnele vremii, isi gaseste moartea la o margine de drum.

De ce sa citesti poezia?
Universul poetic creat de Tudor Arghezi are o mare expresivitate artistica, deoarece aduce in el lumea micilor vietuitoare. Tudor Arghezi se aseaza in cartea liricii noastre imediat dupa Eminescu.In poeziile sale, el a cantat gandurile, aspiratiile si sentimentele omului, setea de absolut, dorinta de libertate si de cunoastere dar si lumea copilariei si universul micilor vituitoare.

Timp in care o poti citi: 10 minute

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Cum vi se pare hotararea guvernului de a plati profesorii pensionari cu ora?