calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  La Tiganci - Comentariu Video

La Tiganci - Comentariu Video

calendar_month 20 Ian 2009, 00:00
Autorul operei: Mircea Eliade
ISBN: 973-50-0640-5
Subiectul operei:
Nuvela ilustreaza o alegorie a mortii sau a drumului spre moarte. Intinerariul spiritual al eroului se desfasoara in opt secvente care alcatuiesc nuvela construita cu echilibru si armonie clasica. Alterneaza planul real cu cel ireal.

Scurta descriere:
Nuvela a fost caracterizata drept "o capodopera a fantasticului romanesc" (Eugen Simion) si se incadreaza in proza fantastica a lui Mircea Eliade. Opera se caracterizeaza printr-un fantastic de tip erudit, tema fundamentala fiind relatia dintre sacru si profan. De multe ori, in curgerea fireasca a intamplarilor realului, intervine o ruptura (situatie neobisnuita, iesire din timp) care transpune totul in planul fantastic.

De ce sa citesti opera?
Mircea Eliade recunostea " inca din adolescenta mi-a placut sa scriu nuvele, povestiri si chiar nuvele fantastice". Aceasta inclinatie spre fabulos se va accentua in urma vastelor sale lecturi si a numeroaselor calatorii. El va fi atras mereu de spatiul romanesc si de orasul Bucuresti: "pentru mine Bucurestiul este centrul unei mitologii inepuizabile". Si in nuvela "La tiganci" actiunea se petrece in Bucuresti avindu-l ca protagonist pe profesorul de muzica Gavrilescu.

Timp in care o poti citi: 2- 3 zile

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Considerati ca noua metodologie de bacalaureat - Bac 2009 este: