calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Ion - Comentariu Video

Ion - Comentariu Video

calendar_month 16 Ian 2009, 00:00
Autorul operei: Liviu Rebreanu
ISBN: 973-87260-6-9
Subiectul operei:
Rebreanu infatiseaza drumul de viata tenebros al eroului sau, pana cand patima il duce la moarte. De-a lungul acestui drum sinuos, el isi revarsa firea in gesturi memorabile, dintre care cel mai discutat este sarutul gliei. Sarutarea lui Ion este un act de luare in posesiune a pamantului, pamantul posesiunii, cel pe care il poseda si care il poseda.

Scurta descriere:
Scriitorul a infatisat realist stratificarea sociala a satului. Drama insasi a lui Ion si a sotiei sale, Ana, isi are motivare in problematica generata de aceasta stratificare. Diferentierea taranimii dupa starea materiala este observata cu luciditate de scriitor, care face din ea moment cardinal in definirea eroilor si a situatiilor.

De ce sa citesti opera?
Tradus in numeroase limbi, romanul a starnit entuziasm. O dovada a faptului este trecerea lui de catre U.N.E.S.C.O. printre marile opere ale contemporaneitatii. Romanul Ion, aparut in 1920, in editura Viata romaneasca, este format din doua volume: Glasul pamantului si Glasul iubirii. Fiecare volum este impartit in mai multe capitole - primul in sase, ultimul in sapte.

Timp in care o poti citi: o saptamana daca ii acorzi nimic 3 ore pe zi

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Cum percepi noul semestru scolar?