calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Fantana dintre plopi - Comentariu Video

Fantana dintre plopi - Comentariu Video

calendar_month 30 Mar 2009, 00:00
Autorul operei: Mihail Sadoveanu
Subiectul basmului:
Organizata clasic, urmarind momentele subiectului, povestirea capitanului Neculai Isac are menirea sa impresioneze si sa dea o lectie despre iubire si trecerea neinduratoare a timpului celor prezenti.

Scurta descriere:
Povestirea "Fantana dintre plopi" are ca tema iubirea tragica, materializata prin suferinta si sacficiu in numele dragostei, idei sugerate si de titlu, ale carui conotatii sunt erotice, vitale si tanatice: plopii, arbori funesti inconjoara o fantana, simbol al vietii, fertilitatii in care isi gaseste sfarsitul o tanara fata, dragostea capitanului Isac .

De ce sa citesti opera?
"Hanu Ancutei" este editat in 1928 si "capteaza toate sonurile prozelor anterioare, concepute in structura predilecta a povestirii" (Ion Vlad); capodopera creatiei lui Sadoveanu se hraneste din taramul creatiei folclorice, valorificand ecouri de balada, intr-un ritm al povestirii tulburatoare cu iz arhaic – popular. Conceptii si mod de existenta, limbaj si simtire vin din adancurile unui timp fabulos si real totodata, intalnindu-se intr-o viziune moderna.

Timp in care o poti citi: 3-4 ore

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Vi s-a intamplat sa va simtit neindreptatiti de un profesor?