calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Eu nu strivesc corola de minuni a lumii - Comentariu Video

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii - Comentariu Video

calendar_month 26 Ian 2009, 00:00
Autorul poeziei: Lucian Blaga
ISBN: 978-973-748-140-5
Subiectul poeziei:
"Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" este o arta poetica ce situeaza nasterea poeziei sub semnul cunoasterii negative, prin amplificarea misterului esential. Rolul poeziei, in conceptia lui Blaga este acela ca, prin mit si simbol, elemente specifice imaginatiei, creatorul sa patrunda adanc in tainele Universului, sporindu-le. Rolul poetului fata de tainele care ne inconjoara este nu a le descifra, ci de a le potenta.

Scurta descriere:
Poezia este o arta poetica, primul vers al poeziei, care repeta titlul fiind o sintagma definitorie pentru atitudinea poetica a lui Blaga.Cuprinde o metafora memorabila, una dintre cele mai frumoase ale poeziei romanesti: " Eu nu strivesc corola de minuni a lumii / si nu ucid / cu mintea tainele, ce le-ntalnesc / in calea mea / in flori, in ochi, pe buze ori morminte".

De ce sa citesti poezia?
Lucian Blaga, mare poet, dramaturg si filozof a reusit sa-si lase amprenta asupra literaturii romane ca un poet modern, expressionist, el fiind unul dintre poetii romani, care dupa Eminescu a reusit sa dea un sens inalt, profound iubirii.Poet al gandirii filozofice, canta frumusetea plaiurilor noastre, fiind creatorul unor imagini poetice originale si de o valoare incontestabila.

Timp in care o poti citi: 10 minute

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
De ce dotari ar avea nevoie scoala dumneavoastra?