calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Enigma Otiliei - Comentariu Video

Enigma Otiliei - Comentariu Video

calendar_month 27 Ian 2009, 00:00
Autorul operei: George Calinescu
Subiectul operei:
Romanul este structurat pe doua mari planuri narative: povestea de iubire dintre Felix si Otilia, pe de o parte, si incercarile familei Tulea de a mosteni averea lui Costache, pe de alta parte. Tema este evidentiata inca din titlu, care pune accentul pe caracterul imprevizibil al eroinei si care face din roman o poveste a enigmei feminitatii.

Scurta descriere:
In intentia scriitorului, cartea purta titlul "Parintii Otiliei", ilustrand astfel motivul balzacian al paternitatii, urmarit in relatiile parinti-copii, in contextul epocii interbelice. Fiecare dintre personajele romanului pot fi considerate parinti ai Otiliei, pentru ca, intr-un fel sau altul, ii hotarasc destinul. De pilda, mos Costache isi exercita lamentabil rolul de tata, desi nu este lipsit de sentimente fata de Otilia. El se gandeste la viitorul ei, vrea chiar sa o infieze, dar amana la nesfarsit gestul.

De ce sa citesti opera?
Intr-o epoca in care in literatura romana se remarca romanul ionic de analiza psihologica, subiectiv, feminin. G Calinescu pare a opta pt formula balzaciana. Astfel Constantinescu remarca ca romancierul apeleaza la formula balzaciana a faptelor comune, fixand niste cadre sociale bine precizate, o fresca din viata burgheziei bucurestene; Crohmalniceanu aseaza romanul "Enigma Otiliei" sub semnul reconstituirii balzaciene si clasificarii caracterologice.

Timp in care o poti citi: o saptamana

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Ce schimbari doriti sa aiba loc in invatamantul romanesc?