Doua Loturi de I.L.Caragiale

Publicat: 10 Aug 2006 00:00

 I.L.Caragiale a fost unul dintre cei mai importanti nuvelisti pentru ca a reusit sa surprinda si sa analizeze pshihologia umana.

"Doua Loturi"  este o nuvela deoarece apartine genului epic, prezentand o actiune realizata de personaje, prin moduri de expunere specifice: naratiunea, dialogul si descrierea. Este de intindere medie, cu actiunea desfasurata pe un singur plan.

Aceasta opera urmareste evolutia personajului principal, Lefter Popescu si ii prezinta drama si degradarea psihica sub influenta banului si a norocului. Autorul foloseste elemente specifice comediei. Numele personjelor este sugestiv - desi vine de la Elefterie, Lefter inseamna sarac, "fara un ban", iar in nuvela actiunea este modificata prin lovituri de teatru: lozurile castigatoare, pierderea lor, gasirea lor neasteptata in sertar si faptul ca serile sunt inversate".

Actiunea se construieste pe baza celor cinci momente epice specifice imbinate cu elemente comice dramatice. Astfel expozitiunea prezinta agitatia din casa familiei Popescu, iar naratorul este cel care precizeaza intriga, anuntand cititorul ca cei doi cauta loturile castigatoare.

Desfasurarea actiunii oscileaza intre trecut si prezent pentru ca motiveaza intai actiunea, evocand cumpararea biletelor de loterie luate cu bani de imprumut. Se creaza premizele evolutiei personajului prin amintirea faptului ca el n-a castigat niciodata si e convins ca are ghinion. Dupa evocarea venirii capitanului cu vestea ca biletele sunt castigatoare si a celor doua zile de cautari disperate, actiunea revine in prezent. Lefter are revelatia ca stie unde sunt biletele, iar bucuria lui provoaca disperarea consoartei.

Jacheta cenusie in care crede ca a pus biletele a fost data unei chivute in schimbul unor farfurii. Dupa ce sparge cele zece farfurii Lefter, cu sprijinul autoritatilor, incearca sa obtina de la chivute jacheta. Obtine jacheta si le aresteaza pe chivute pentru ca acestea se jura ca nu au gasit nici un bilet in buzunar. De cand a aflat ca a castigat la loterie, Lefter nu s-a mai dus la serviciu si, aflandu-se la berarie, are ghinionul de a se intalni cu seful sau pe care obisnuieste sa il numeasca "turbatul", care ii spune sa revina la munca.
Chivutele au fost eliberate si Lefter incearca inca o data sa obtina biletele, dar este batut si alungat.Ajungand afara, afla ca daca nu se va prezenta la serviciu va fi dat afara.

Punctul culminant se realizeaza prin doua lovituri de teatru: ajungand la seviciu, Lefter gaseste in mod spectaculos biletele, ceea ce ii da ocazia sa se razbune in sfarsit, dandu-si demisia si sfidandu-si seful. Dar mergand sa isi ridice castigurile, afla ca seriile sunt inversate.

Deznodamantul are valoare de epilog pentru ca il prezinta pe Lefter si pe consoarta sa dupa cativa ani: doamna Popescu s-a facut calugarita si are obsesia sa adune cioburi. Iar Lefter traieste o nebunie blanda repetand la nesfarsit cuvantul care i-a distrus viata -"viceversa".

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Credeti ca in sesiunea speciala a tezelor unice se dau subiecte mai usoare?

Teste Online

Test genetica nr 2

Test genetica nr 2

mai multe »