calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Danila Prepeleac - comentariu

Danila Prepeleac - comentariu

calendar_month 23 Ian 2008, 00:00
Nu am sa vorbesc aici despre Slavici, opinia lui George Calinescu, si a altor exegeti, cu privire la povestea d-lui Creanga, "Danila Prepeleac". Am sa va spun ceea ce Dvs. nu stiti despre aceasta poveste. Povestea lui Danila Prepeleac, este un apocrif biblic, deoarece informatia transmisa de autor, face referiri criptice de natura vetero-testamentara.

Povestea debuteaza astfel:"Erau odata intr-un sat, doi frati si amandoi erau insurati. Cel mare era era harnic, grijuliu, si chiabur,(...)dar n-avea copii. Iar cel mai mic era sarac(...)s-apoi mai avea si o multime de copii."Daca afirmatia noastra este corecta, atunci acelasi episod ar trebui sa apara si in Vechiul Testament, intr-o forma asemanatoare, sau usor schimbata, din cauza prelucrarii ulterioare a textului, sau pentru ca variantele povestii au pornit de la acelasi arhetip de natura istorica, dezvoltandu-se in mod separat. In Iesirea (Exodul), putem citi:"Iar fiii (copiii), lui Israel, s-au prasit si au sporit si s-au inmultit, si s-au facut tari din ce in ce mai mult, si tara s-a umplut de ei." Daca ne-am referi la un singur exemplu, atunci interpretarea noastra ar fi discutabila.

Ce face insa Danila dupa ce imprumuta carul de la fratele sau? Se duce in padure sa taie lemne. Dar fiind lacom, Danila trage carul langa un copac, incepe sa-l taie, fara sa dejuge boii, si copacul cade peste boi de-i omoara, si peste car de-l sfarama. Se creeaza astfel falsa impresie ca Danila este de o prostie colosala. Nu este adevarat, deoarece Dumnezeu stie ce face.Astfel, putem citi in Exodul:"In straja diminetii, Domnul din stalpul de foc si de nor, s-a uitat spre tabara egiptenilor, si a aruncat invalmaseala in tabara lor."Stiti cum a facut Dumnezeu lucrul acesta? Stricandu-le carele:"A scos roatele carelor si le-a ingreunat mersul."

Aceasta este a doua coincidenta. Haideti sa o vedem pe a treia:"Dupa multa truda si buimaceala, in loc sa iasa la drum, da de-un helesteu"... povesteste Creanga despre eroul sau. Stiti ce se intampla in Biblie?" Dupa ce a lasat Faraon pe popor sa plece, Dumnezeu nu l-a dus pe drumul care da in tara Filistenilor, macar ca era mai aproape,(...) ci Dumnezeu a pus pe popor sa faca un ocol, pe drumul care duce spre pustie, spre Marea Rosie."Helesteul lui Danila nu este altceva decat Marea Rosie, pe care prostul de Danila o despica cu toporul, asemenea lui Moise. Va amintiti de concursul dintre Danila si unul dintre dracusori, legata de cine reuseste sa chiuie cel mai tare?"Atunci dracul se craceste c-un picior la asfintit si cu unul la rasarit, s-apuca zdravan cu mainile de tortile cerului, casca o gura cat o sura, si cand chiuie odata, se cutremura pamantul, vaile rasuna, marile clocotesc si pestii din ele se sparie. Dracii ies afara din iaz, cata frunza si iarba."

Pai ca sa iasa din iaz(respectiv din Marea Rosie), mai intai trebuiau sa intre."Si Moise intinse mana sa peste mare si Domnul(...) a prefacut marea in uscat. Atunci apele s-au despicat. Si fiii lui Israil au intrat prin mijlocul marii ca pe uscat, iar apele se ridicau ca un zid, de-a dreapta si de-a stanga."In vreme ce Biblia descrie intrarea copiilor lui Israel in apele Marii Rosii, Ion Creanga descrie iesirea copiilor lui Israel din aceste ape:"Dracii ies afara din iaz (Marea Rosie), cata frunza si iarba."Ceea ce doresc sa va spun Dvs., doamnelor si domnilor, este ca Ion Creanga, constient sau nu, a scris o Biblie apocrifa, si a transformat aceste basme ale sale in variante populare vetero-testamentare, care le-a daruit poporului roman. Foarte multe basme, legende, balade si colinde, sunt apocrife biblice ale Vechiului si Noului Testament. Povestea lui Harap Alb, Punguta cu doi bani, Stan Patitul, Ivan Turbinca, fac parte din aceasta categorie, daca le veti citi si le veti observa cu mai multa atentie si intelegere.Va multumesc pentru atentie, Ion Vanghele.
 
Sondaj
Cum vi se pare noul calificativ.ro?