calificativ.ro  »  Resurse Elevi  »  Comentarii literare  »  Calin - File Din Poveste - Comentariu Video

Calin - File Din Poveste - Comentariu Video

calendar_month 12 Nov 2008, 00:00
Autorul poemului: Mihai Eminescu
ISBN: 978-973-749-140
Subiectul basmului: dragostea dintre fata de imparat si Calin.
Motive literare: zburatorului, iubirii, naturii, nunta gazelor

Scurta descriere:
Poemul Calin (file din poveste), este o poveste de iubire, in care autorul prelucreaza motivul popular al zburatorului. In conceptia populara, Zburatorul este un personaj invaluit in mister, care farmeca tinerele fete, facandu-le sa se indragosteasca de el.

De ce sa citesti poemul?
Poezia este desavarsita sub aspectul armoniei, al unitatii si al echilibrului imaginilor realizate, prin care se creeaza o atmosfera sarbatoreasca,stralucitoare.Imaginile artistice sunt realizate cu ajutorul figurilor de stil,natura devenind un mijloc de evidentiere a unor stari sufletesti,a unor sentimente generale umane. Impresia de fabulos este intretinuta si de folosirea arhaismelor, a regionalismelor si a cuv populare.

Fantezia creatoare a poetului se desfata copios in descrierile de natura, animata de prezenta omului, in infatisarea suava a scenelor de iubire: ambianta de puritate si senzualitate, daruire si concret. In acest fel, Calin (file din poveste) devine o capodopera a literaturii romane, iar poetul un inovator in prelucrarea folclorului.

Timp in care o poti citi: 30 de minute

Asteptam impresii din partea ta!


 
Sondaj
Ai un profesor preferat la scoala unde inveti?