S-a lansat siteul informativ despre numarul european pentru copii disparuti 116000
calendar_month 19 Nov 2009, 00:00
In fiecare zi sute de copii dispar in Europa. Din fericire cei mai multi dintre ei sunt gasiti in primele 24 de ore de la disparitie prin eforturile pe care le depun cei implicati in domeniu. Unii, insa, nu sunt gasiti niciodata.

Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual Focus a lansat siteul informativ referitor la numarul European 116 000 dedicat special disparitiilor de copii.

El poate fi accesat la adresa: copiidisparuti.ro

Siteul lansat de FOCUS vine in sprijinul parintilor si a mass-media pentru a intelege mai bine avantajele introducerii acestui numar unic special destinat disparitiilor de copii.

Printre alte informatii utile iata cateva intrebari la care raspunde siteul:
1.Ce trebuie sa fac daca copilul meu a disparut?
2. Stiu deja numarul politiei. De ce sa apelez 116 000?
3. Cui este adresat acest numar?
4. Cum functioneaza 116 000?
5. Cine raspunde la capatul celalalt al liniei?
6. Cand formez 116 000 unde este localizata persoana care imi va raspunde?
7. Daca mi-a disparut copilul de ce sa nu sun la politie?
8. Doar parintii pot suna la 116 000?
9. Ce se intampla daca am informatie despre un copil disparut dar nu vreau sa fiu implicat in acest lucru?

Despre 116 000
Incepand cu 25 mai 2009, in 10 state membre ale Uniunii Europene, este mai usor pentru parinti sa sesizeze disparitia unui copil, pentru public sa furnizeze informatii despre disparitiile copiilor iar pentru copii sa gaseasca mai usor drumul catre casa.

In Romania, Belgia, Franta, Italia, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia si Slovacia sesizarea disparitiei se face la numarul unic european pentru disparitiile de copii: 116 000.

Despre proiectul Daphne
Pe 20 iunie 2007 Parlamentul European si Consiliul European au adoptat Decizia cu numarul 779/2007/EC stabilind, pentru perioada 2007-2013, un program specific pentru a preveni si combate violenta impotriva copiilor, tinerilor si femeilor si sa protejeze victimele si grupurile aflate in risc (programul Daphne III) ca parte a Programului General "Drepturi Fundamentale si Justitie".

Focus s-a implicat in programul implementat de MCE (Missing Children Europe), prin care numarul 116 000 pentru copii disparuti a devenit operational incepand cu 25 mai 2009. In aceeasi data 10 state europene au lansat in mod simultan numarul unic european 116000, dintre acestea facand parte si Romania. Numarul este acum operational din toate companiile de telefonie fixa sau mobila si, pentru acest proiect, se desfasoara o campanie de promovare a numarului 116000 in Romania, care a inceput la sfarsitul lunii iunie 2009.

Despre FOCUS
Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - Focus a fost infiintat in anul 2007 la initiativa doamnei Mihaela Geoana, cu finantare din partea ICMEC si a Federatiei Europene pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual.

In Romania Focus intervine alaturi de autoritati in solutionarea cazurilor de disparitie a copiilor, acorda asistenta de specialitate victimelor si familiilor copiilor disparuti si exploatati sexual si contribuie la prevenirea disparitiilor si exploatarii sexuale a copiilor. De la lansare (25 Mai 2007) si pana in prezent focus s-a implicat in peste 1200 de cazuri de disparitii.

De asemenea in cadrul programului "Safer Internet", finanta de Comisia Europeeana, Focus a creat un Hotline ca punct de contact civil pentru utilizatorii de internet, la care acestia vor avea posibilitatea sa raporteze orice material cu continut pedo-pornografic precum si alte tipuri de continut ilegal.Astazi asociatia Focus este membru cu drepturi depline a Centrului International pentru Copii Disparuti si Exploatati si a Federatiei Europeene pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual.

Focus a lansat si opereaza in Romania incepand luna mai 2009, numarul unic european 116000 pentru sesizarea disparitiilor de copii.