Rolul termoizolatiei in calitatea aerului interior
calendar_month 23 Nov 2016, 00:00
In trecut, cand casele erau doar din zidarie, iar tamplaria ferestrelor din lemn, reglarea umiditatii, cat si calitatea in general a compozitiei aerului se regla in mod natural. Natura peretilor si etanseitatea mai slaba a tamplariei permitea un transfer constant interior-exterior, ce permitea o reimprospatare a aerului fara a depune vreun efort suplimentar.
In zilele noastre, aparitia tamplariilor in sistem termopan sau tripan, dotate cu garnituri de etanseizare, reduc drastic tranferul de aer. In plus, prevederea termoizolatiei exterioare pe baza de polistiren, un material care opune o mare rezistenta tranferului de aer, ingreuneaza si mai mult reglarea naturala a calitatii aerului. La noile locuinte astfel captusite, apar situatiile in care, practic, casa nu mai respira aproape deloc, umiditatea creste, calitatea aerului se degradeaza treptat prin procesul de inspirare si expirare produs de utilizatori. Un aer de calitate slaba duce la probleme de concentrare si randament scazut pe termen scurt, iar pe termen lung, la reale probleme de sanatate.
Acest lucru ar putea fi compensat prin doua metode.
- Prin ventilatie mecanica si/sau centrala de tratare a aerului. Insa acestea sunt investitii care presupun costuri suplimentare si automatizari speciale
- Prin investitii minime care faciliteaza respiratia peretilor/tamplariilor, in mod asemanator caselor vechi. Aceste investitii minime trebuie facute din timp, inaintea termoizolarii sau a comandarii tamplariilor, astfel:
- la partea superioara a tamplariilor se pot prevedea grille de reglare a umiditatii, care se deschid automat pe baza unui sensor, fara sa implice alte complicatii;
- pe fatade sa nu se opteze pentru o termoizolatie pe baza de polistiren ci pentru una de vata bazaltica care are avantajul major ca nu opune deloc rezistenta la transferului natural al aerului. In plus, vata bazaltica are o durata de viata nelimitata, comparativa cu cea a polistirenului, de doar 15 ani, iar in cazul unui eventual incendiu, aceasta nu intretine arderea.
In vederea obtinerii consultantei in acest domeniu poti apela la o firma de proiectare si arhitectura. In plus, o astfel de firma iti poate intocmi si certificatul energetic, astfel incat sa se dozeze corect termoizolatiile fatadelor si natura acestora, in vederea obtinerii unui consum energetic optim si a unei calitati ridicate a aerului interior.
Noutati




