calificativ.ro  »  Info Scoala  »  Info Util  »  Invatam si noi ceva in vacanta asta?

Invatam si noi ceva in vacanta asta?

calendar_month 25 Iul 2016, 00:00
Există sumedenii de teorii cu privire la vacanța copiilor, la ceea ce„trebuie” ei să facă și ce nu. Firește, părinții, bunicii, profesorii, ceimari, în general, știu cel mai bine cum trebuie să-și petreacă vacanțele„protejații” lor. Respectivii, beneficiarii acestor vacanțe, sunt arareoriîntrebați, „fiindcă oricum n-o să vrea să facă nimic,știu eu”. Aceasta este de obicei starea de spirit de dinaintea vacanțelor devară – fiindcă la ele ne gândim, atunci când vorbim despre timp liber, foarte,foarte mult timp liber.

Părinții înșfacă lista de lecturi suplimentaredată de doamna învățătoare și pleacă să bată librăriile, fără să uite însă șide culegerile de matematică, fiindcă, nu-i așa, „olimpiada” de la clasa I abate la ușă. În tot acest timp, copiii încearcă să profite cât mai mult deprimele săptămâni de vacanță, în care vigilența celor mari e încă foartescăzută, în urma eforturilor inumane depuse în ultimele săptămâni de școală:jucatul compulsiv pe computer, tabletă, telefon, privitul la televizor pe oricecanal și la orice oră, culcatul târziu și sculatul așișderea sunt numai câtevadin derapajele permise. Cei norocoși, primesc voie să iasă cu prietenii în parc, pot juca fotbal, merge cu bicicletasau rolele.

În ceea ce privește cititul în vacanță, aici părerile sunt și aiciîmpărțite, așteptările celor mari diferă și ele, părinții, bunicii, profesorii,având fiecare viziunea sa destul de fermă cu privire la ce ar trebui săcitească cei mici pe timpul vacanței de vară.

Dacă profesorii îi expediază acasă cu o lungă listă de lecturi suplimentare(pe vremuri erau „obligatorii”) care trebuie „bifată” până în septembrie,familia în schimb, improvizează de cele mai multe ori, în funcție de programulcomun.Depinde numai de învățător sau profesorul de română cum vor fi parcurseaceste titluri de pe lista de lecturi: în grabă și în silă sau pe îndelete șicu poftă pentru lectură.

Lupta cu jocurile pe computer sau alte gadget-uri electronice este greu decâștigat, părinții reușind tot mai greu să pună o carte în mâna copiilor, dupăce școala s-a încheiat. Firește, e-book-urile pentru copii sunt o variantăfoarte atractivă și, din fericire, librăriile online și cele tradiționale au între timp o ofertăvariată în acest sens.

În ultimii doi, trei ani, editurile au început să-și diversifice tot maimult portofoliul de carte pentru copii și tineret. Părinții pot găsi înlibrării sau pe site-urile librăriilor online titluri care să-i atragă și pecei mai mofturoși dintre cei mici: beletristică - sute de povești, basme, romane de aventuri, jurnale -, pentru orele deseară, înainte de culcare, după o zi plină de activități. Tot la acest capitol,beletristică pentru copii, recomandăm formatul audio-book, foarte comod șisalvator chiar în momentele de plictiseală, când drumul spre destinația devacanță pare că nu se mai sfârșește.

Dacă vorbim de non- ficțiune pentru copii, aici s-ar putea să găsiți celemai bune idei pentru petrecerea câtorva ore dintr-o zi de vacanță. Și fiindcătot citim și auzim (mai puțin la noi și mai mult în străinătate) despreultimele tendințe în pedagogie, despre teorii revoluționare precum școala ca loc de joacă, puteți încercași dumneavoastră, părinții, să le oferiți copiilor, în această vară, motivulsă-și „piardă” timpul cu folos.

Recomandările noastre nu au scopul ,în nici un caz, de a ține copiii încasă, așezați la o masă de scris, în detrimentul sportului și al activitățilorîn aer liber ci vor doar să ofere niște idei și soluții la îndemână care potcompleta,în mod creativ, programul de vacanță al oricărui copil.La mare, la munte, în vizită la bunici sau la prieteni, se vor ivi, cusiguranță, momente în care, fiul sau fiica dumneavoastră să vă întrebegaleș: „și acum eu ce fac? ”.Sentimentul de „plictiseală” se instalează la copiii noștri, atunci când teaștepți mai puțin: în mijlocul unui joc sau a unei conversații cu prietenii, când toți cei ai casei vor să seodihnească sau să termine niște treburi urgente. De fapt ei caută varietatea,un alt joc, o altă provocare, care face parte din starea de bine și de relaxarepe care ți-o oferă vacanța. În mod aparent paradoxal, ei vor să afle ceva nou,să învețe, tocmai acum, cândconstrângerile școlii au dispărut. Atunci, ca să nu îi dezamăgim, ne vomîndrepta spre teancul de cărți și jocuri pe care l-am pregătit cu grijă înacest scop.

Titlurile din categoria citesc și mă joc, se adresează copiilor mici –clasele 0 – IV – și se găsesc în toate librăriile, la secția de literaturăpentru copii. Textul povestirii alternează cu exerciții distractive, legatestrâns de respectiva acțiune sau de personajele ei. La fel și gama povești cuactivități sau citește și explorează stimulează atenția, puterea de memorare șinu în ultimul rând fantezia copiilor. Editurile specializate în cărți pentru copii și tineret, oferă, mai nou,seturi de cărți de joc la baza cărora stă însă cunoașterea unor noțiuni deistorie, geografie, zoologie și multe altele. Câți dintre părinți nu își aducaminte de celebrul joc Animale dincontinente , best-seller al perioadei de dinainte de 89. Pe același sistem,există acum zeci de jocuri de cărți pentru copii.

Între timp, când vine vorba de cărțise fac și diferențieri tematice, întrefete și băieți: prințesele și zânele, pe de o parte, monștrii, roboții șieroii, pe de altă parte. Soluția ideală rămân totuși cărțile de copiișijocurile de copii cu tematici cât mai generale, care să poată să ajute lasocializarea unor grupuri de copii cât mai diverse.

Sunt zile învacanță în care coloratul, decupatul și bricolatul sau pur și simpludesenatul pot umple câteva ore dinprogramul copiilor dumneavoastră. Există, în acest scop, în librării, cărți cu exerciții grafice, cărți de colorat,cărți de magie sau cărți de experimente care pun la încercare îndemânarea și inventivitateacelor mici.Titlurile din categoria Știați că… sau Quiz-uri sunt, la rândul lor, ideale pentru puștii dornici de competiții adhoc, într-o zi ploioasă sau una mult prea călduroasă.

O gamă în plus,destinată petrecerii timpului liber, sunt jocurile, ele nu lipsesc din oferta multorlibrării online sau alibrării tradiționale.

Pentru copiiipreșcolari și cei din clasele I-IVexistă așa numitele jucării interactive sau jocuri de construcții, cutiile lornu ocupă mult spațiu, pot fi luate ușor în bagajul de vacanță.

Există apoi jocurile de societate, pentruîntreaga familie, la care pot fi integrați copiii mai mari. Domino, joc rummy,scrabble, șah sau dame sunt numai câteva dintre evergreen-urile jocurilor de familie. Board game-urile, Memory,Monopoly pot fi jucate de copii împreunăcu părinții care vor fi uimiți de cât de ușor pot să câștige cei miciconfruntarea.

Important este cavacanța să se deosebească cât de mult posibil de zilele de școală, nu însă însensul unei lipse totale de activități care nu ar face decât să ducă lafrustrări și plictiseală în rândul celor mici. În vacanța de vară, trebuie înprimul rând, să ne lepădăm, noi, adulții, de toate reflexele și pornirileautoritare pe care, vrând nevrând, ni le exercităm în lunile de școală. Să nebucurăm noi, primii, că nu mai trebuie să verificăm, să controlăm și să nedirijăm copiii, ci doar să construim, împreună cu ei, un program cât mai variatde petrecere a timpului liber, care să le stimuleze - în mod plăcut și inteligent – creativitateași imaginația, spiritul de echipă și curiozitatea, perspicacitatea șiîndemânarea.

Luați-vă, așadar,câteva ore libere pentru o librărie online, sau intrați, împreună cu copilul dumneavoastrăîn cîteva librării din oraș și alcătuiți un survivalkit de vacanță pentru întreaga familie. Cărțile, audio book-ul sau e-book-ul, cărțile interactive sau de colorat, jocurile de societate, săocupe, pe cât posibil, la fel de multloc în bagajul dumneavoastră, precum mingea, rolele, racheta de tenis sau debadminton. Atunci, distracția va fi pe cinste! 
Sondaj
Care credeti ca este cea mai importanta modificare a noului an scolar?