Elevii din Romania, reprezentati oficial la nivel european
calendar_month 05 Aug 2013, 00:00
Consiliul National al Elevilor (CNE) din Romania a fost certificat ca membru observator al OBESSU, structura ce reprezinta interesele elevilor in fata institutiilor europene.

Reprezentantii elevilor din Romania arata ca, in tarile dezvoltate, scolarii au mai mult putere de decizie la nivelul societatii, dar si in cadrul institutiilor de invatamant. CNE ofera exemoplul Austriei, unde tinerii de 16 ani au drept de vot, al Findlandei, care le ofera absolventilor de scoli tehnologice posibilitatea de a lucra in domeniul in care s-au pregatit, dar si exemplul Spaniei, unde scolarii pot alege directorul scolii.

Propunerea de aderare a fost acceptata si votata in unanimitate de catre organizatiile membre ale OBESSU (The organising Bureau of European School Student Unions), in cadrul unei adunari desfasurate in perioada 26 iulie - 2 august, la care au participat delegatiile care reprezinta elevii mai multe tari din Europa, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Delegatia CNE, formata din Iulia-Flavia Miron, presedinte CNE, si Sinziana-Maria Voicu, vicepresedinte CNE a reprezentat Consiliul National al Elevilor si Romania in contextul OBESSU. Acestea au participat activ la dezbaterile din cadrul Adunarii Generale, au prezentat situatia sistemului educational romanesc si au impartasit experienta CNE, in ceea ce priveste reprezentarea elevilor din Romania.

"Consiliul National al Elevilor a facut un pas important in scopul reprezentarii elevilor, fiind acceptat ca membru observator al OBESSU! Efortul cumulat pe parcursul timpului ne permite in prezent sa ne situam la un nivel similar cu cel al organizatiilor reprezentative ale elevilor din Europa.

Schimbul de experiente al organizatiilor si modalitatile de functionare a sistemelor educationale din alte tari europene ne ofera posibilitatea analizei situatiei invatamantului romanesc si imbunatatirii acestuia, militand pentru adoptarea unor politici educationale care sa ofere stabilitate si calitate in actul educational.

Experienta reprezentarii elevilor in cadrul european determina, insa, noi semne de intrebare in privinta directiei spre care se indreapta sistemul educational romanesc", arata Iulia Miron, presedintele CNE.

Odata devenit membru al OBESSU, CNE va coopera si va impartasi cunostinte cu organizatiile elevilor din alte tari, astfel incat interesele elevilor romani vor fi reprezentate in fata institutiilor din Europa. Platforma OBESSU ofera posibilitatea unui schimb de experienta intre organizatii si un cadru de evaluare si apreciere a altor sisteme educationale din Europa.

Sursa: Ziare.com

Sondaj

Sunteti de acord ca directorii scolari sa fie numiti in functie de primar?