Cum este privita coruptia in randul elevilor, parintilor si profesorilor?
calendar_month 24 Sep 2013, 00:00
"Prevenirea coruptiei in educatie prin informare, formare si responsabilizare" este un proiect finantat din fonduri europene, in cadrul caruia a fost realizat un sondaj ale carui rezultate arata ca atat elevii, cat si parintii admit existenta fenomenului de coruptie, ca au dat bani sau cadouri profesorilor, dar si pentru fondul clasei si ca salariile mici sunt principala cauza a coruptiei in randul dascalilor.

In cadrul sondajului de prevenire a coruptiei au participat elevi, parinti, specialisti in domeniul educatiei din invatamantul preuniversitar - profesori, directori, inspectori ISJ si personal al consiliilor de administratie din unitati de invatamant, in total 1.560 de persoane.

Care au fost concluziile cercetarii?

Romania se indreapta intr-o directie gresita? 76% dintre parinti au raspuns pozitiv, in randul elevilor procentul care a spus "da" a fost de 73%, iar in cazul profesorilor de 49%.

Satisfactia cu privire la scoala unde invata elevul s-a aratat a fi una mare. Doar 7% dintre elevi sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti de scoala unde invata, in timp ce parintii sunt nemultumiti/foarte nemultumiti intr-un procent de 13%.

Trei lucruri cu care asociaza coruptia: "mita, spaga, cadouri, atentii", "politica, politicieni, parlament, guvern", "bani, avere, bogatie, profit".

Trei exemple de coruptie cu care s-au confruntat: "mita in sistemul medical", "mita in sistemul educational", "mita politisti".

Citeste toate detaliile pe acest subiect in raportul atasat.

Sursa: Adevarul.ro


Sondaj

Esti multumit de perioada aleasa pentru vacanta de Paste?