Competitia Eco-nomiseste: elevii alimenteaza scoala cu energie verde
calendar_month 04 Iul 2011, 00:00
Junior Achievement si ista Romania au desemnat castigatorii competitiei Eco-nomiseste, organizata in cadrul proiectului national Eco-nomiseste! Energia conteaza, care a implicat in acest an scolar peste 2500 de elevi din 71 de licee din toata tara.

In finala nationala a competitiei au participat 24 de echipe de elevi din 14 orase, care au propus solutii pentru eficientizarea consumului de resurse in scoala lor, iar pe locul I a urcat o echipa de la Colegiul Tehnic Buzau, coordonata de doamna profesoara Elena Suditu.

Proiectul "Let’s join the green side! We have solutions" propune reducerea costurilor pentru energia electrica din liceu, prin utilizarea tehnologiei. Ce face ca acest proiect sa fie deosebit este ca aparatele sunt realizate de catre elevii Colegiului Tehnic Buzau in laboratoarele de electronica, sub indrumarea profesorilor, iar eforturile lor vor dota scoala cu aparate de economisire a energiei pentru echipamentele aflate in stand-by si modele de panouri fotovoltaice, care urmeaza sa fie brevetate si prezentate la Bucuresti in cadrul Targului de inventica de anul acesta.

Dintre cele 24 de proiecte participante, cele mai apreciate au fost acelea care au demonstrat juriului ca echipa lor poate gasi cele mai bune solutii pentru optimizarea consumului de resurse si ca ii poate convinge pe profesorii si colegii lor sa consume responsabil resursele indispensabile pentru desfasurarea activitatii in scoala lor.

Competitia Eco-nomiseste se adreseaza echipelor de elevi de liceu (15 - 19 ani) si urmareste constientizarea problemelor de sustenabilitate legate de consumul zilnic de resurse si formarea abilitatilor acestora de a le rezolva prin gandire economica si tehnologie. Premiul acordat echipei castigatoare este oferit printr-o bursa Junior Achievers sustinuta de ista Romania si consta in participarea reprezentantilor la o scoala de vara, realizata in parteneriat Junior Achievement Romania - Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.

Cele mai bune 10 proiecte inscrise in finala nationala a competitiei (in ordinea alfabetica a titlului proiectului):

Alternativa energetica reduce consumul de resurse, Colegiul Economic Ion Ghica, judetul Dambovita

Apa, izvorul vietii, Grupul Scolar Vasile Sav, judetul Neamt

Eco–nomiseste! Pamantul conteaza!, Colegiul National de Informatica, judetul Neamt

ECO-nomiseste, Pamantul are nevoie de tine!, Colegiul Economic Dionisie Pop Martian, judetul Alba

Eco-nomiseste pentru viitor, Colegiul Economic Dionisie Pop Martian, judetul Alba

Eco-nomiseste rational apa, Colegiul Tehnic Victor Ungureanu, judetul Cluj

Eficientizarea consumului de resurse, Grup Scolar Agricol Maracineni, judetul Arges

Let’s join the green side! We have solutions!, Colegiul Tehnic Buzau, judetul Buzau

Sustenabilitatea si antreprenoriatul social. Investeste in consumul de energie! Investeste in propria viata!, Colegiul Economic Dionisie Pop Martian, judetul Alba

Scoala Eco, Colegiul Economic Transilvania, judetul Mures


Sondaj

Crezi ca admiterea la liceu pe baza mediei notelor de la tezele cu subiect unic este corecta?