2012 Shakespeare School Essay Competition: succesul este calatoria, nu destinatia
calendar_month 08 Mar 2012, 00:00
Ne mandrim cu castigatorii nostri. Ei sunt dovada cea mai clara ca trebuie sa continuam sa organizam acest concurs, sa le dam ocazia tuturor tinerilor sa participe, sa scrie si sa fie originali.

Nimic nu ne motiveaza mai mult decat succesul altora si gandul ca lucrurile ca lucrurile sunt posibile. Noua ne pasa de tinerii care sunt in jurul nostru, vrem sa ii ascultam, sa ii intelegem pentru ca suntem direct responsabili pentru ce adulti vor deveni ei in viitor. Alegem sa avem incredere in adolescentii din ziua de azi, pentru ca de noi depinde ca ei sa fie incurajati, inspirati si motivati.

Castigatorii din anii trecuti ai concursului national de esee au ales sa scrie, sa participe la cursa si sa castige. Apoi ne-au si povestit cum a fost cursa lor spre succes.

Ce a insemnat pentru tine castigarea unui premiu la Essay Competition si in ce fel te-a influentat participarea la acest concurs?

Mircea Neicu, castigatorul concursului nostru de anul trecut si actual student la Lancaster University, ne spune: „Shakespeare School Essay Competition mi-a ghidat ambitia spre un nou viitor academic. Scoala de vara in Cambridge mi-a oferit posibilitatea de a descoperi o alta lume si de a imi reindrepta privirea si telul catre Anglia.

Datorita participarii la concurs si in consecinta, castigarii premiului, am regasit curajul de a imi depasi limitele si de a aplica la o universitate straina. In momentul de fata, sunt student la o universitate de prestigiu in Marea Britanie si realizez ca mare parte din ce am facut pana in acest moment si ce o sa fac in viitor este ca urmare a decizii mele de a participa la acest concurs.

Lavinia Nastase, castigatoarea locului 4 din editia 2010, a marturisit ca acesta "a reprezentat un prilej extraordinar de a-mi dovedi ca am reusit sa depasesc vechile granite ale temerilor mele legate de exprimarea intr-o limba straina. Pe vremea aceea eram in clasa a XI-a si urmasem un curs pregatitor pentru examenul CAE tot la Shakespeare School, curs care s-a dovedit esential pentru dezvoltarea competentelor lingvistice in engleza. (...) Experienta m-a ajutat, bineinteles, la interviurile urmatoare, unde poate emotiile s-au mai diminuat: la examenul CAE, de exemplu, la bacalaureat si la alte interviuri de angajare si implicare in asociatii".

Pentru Alex Brailescu, sunt elev in Tecuci la Colegiul National "Calistrat Hogas" (cls. aXII-a) acest premiu i-a "alungat orice urma de indoiala in hotararea mea de a urma cursurile universitare in Marea Britanie. Cu toate ca am cochetat cu aceasta idee in ultimii doi ani, sederea in Anglia m-a facut sa inteleg ca locul meu ca student nu e nicaieri in alta parte decat acolo. In al doilea rand, mi-am demonstrat mie insumi ca ma pot adapta intr-un mediu academic international si ca ma pot integra cu usurinta intr-un viitor colectiv universitar. Nu in ultimul rand, vizitarea pe indelete a Londrei, plimbarile prin Cambridge, participarea in activitati si sporturi traditional englezesti, prieteniile inchegate cu adolescenti din toate colturile planetei, din Chile si pana in Japonia, petrecerile din parc si rasetele voioase ce rasunau din toate ungherele campusului au facut din vacanta mea una de vis, pe care as dori din tot sufletul sa o retraiesc."

De ce crezi ca tinerii din Romania ar trebui sa raspunda provocarii de a participa la concursul nostru? Ce emotii vor trai? Ce sfaturi le-ai da?

„Aratati tuturor ca sunteti capabili sa va exprimati in engleza ca in limba materna,” va sfatuiete Lavinia. „Atunci veti avea dulcea satisfactie a succesului si veti primit un impuls sa continuati. Toti participantii sunt castigatori! In momentul in care ati apasat butonul de "Send" veti fi castigat incredere in sine si veti fi depasit bariera temerilor”.Shakespeare School Essay Competition reprezinta o sansa unica de a expune in scris toate ideile, opiniile si sentimentele capabile de a schimba lumea, ne-a raspuns Mircea Neicu. „Este oportunitatea de a dovedi intregii lumi si propriei persoane ca in fiecare dintre noi exista ceva maret. Desigur, este o provocare, insa nu exista victorie fara risc si din acest motiv, emotiile sunt un proces natural si trebuie folosite spre propriul avantaj (...) Orice este posibil cu destula ambitie si sa incerce sa isi dea tot ce au mai bun pentru un viitor maret”.

Alex va sfatuieste „sa va desertati gandurile pe hartie si sa aveti curajul sa va promovati munca si ideile deoarece va vor aduce doar beneficii. Indiferent de abordare, orice perspectiva are farmecul si ingeniozitatea ei, iar voi nu trebuie sa pierdeti nicio astfel de ocazie de a va face auziti. (...) Important e sa va ascutiti briciul mintii si sa va dezvoltati spiritul competitiv ce va va mistui totdeauna, cum ma mistuie pe mine.

La urma urmei, tintiti sus si chiar de nu nimeriti unde a-ti fi vrut, nu va impacientati: munitie e destula! Celor ce deja s-au inscris si celor ce inca mai pun in balanta aceasta decizie le urez succes si inspiratie. Nu in ultimul rand, drum bun viitorilor castigatori!”

Pentru a intra in concurs trebuie sa trimiti eseul tau pana pe 28 martie.
Mai multe informatii poti citi: shakespeare-school.ro/concurs


Sondaj

Cum percepi inceputul scolii dupa vacanta de iarna?