calificativ.ro  »  Info Scoala  »  Financiar  »  Numarul beneficiarilor "Bani de liceu" scade cu cateva mii

Numarul beneficiarilor "Bani de liceu" scade cu cateva mii

calendar_month 28 Oct 2009, 00:00

Numarul elevilor care vor intra in programul "Bani de liceu" 2009-2010 va scadea, se pare, cu cateva mii.

Lista pe care Ministerul Educatiei o va afisa miercuri, 28 octombrie 2009, va avea un numar mult mai redus al beneficiarilor decat in anul anterior datorita scaderii plafonului privind venitul pe membru de familie, de la 200 la 150 de lei.

De exemplu, Inspectoratul Scolar Judetan (ISJ) Iasi a primit aproximativ 8000 de cereri ale elevilor pentru acest program.
"Numarul cererilor pentru «Banii de liceu» a scazut fata de anul trecut, cand au fost 9.298 de astfel de solicitari. Scaderea e cauzata de modificarea normelor metodologice", a spus Sabina Manea, purtatorul de cuvant al ISJ Iasi.

"Din pacate, acum nu ne mai incadram sa ia fata bursa. Nu am mai putut sa-i fac dosar
pentru banii de liceu pentru ca brutul meu e mai mare de 600 de lei. Eu sunt singura care aduce bani in casa, sotul e casnic, mai avem o fata la facultate. O ducem greu, ne-ar fi prins bine banii de liceu, dar nu mai suntem eligibili. Ministerul vrea sa faca economii", a declarat, pentru Evenimentul zilei, Adriana V., din comuna ieseana Miroslava.

In judetul Prahova, in anul scolar 2008-2009, 3200 de elevi au beneficiat de acest program, pentru anul curent numarul acestora injumatatindu-se. "Banii erau cheltuiti de parinti pe rechizitele scolare si pe alimentele cu care ii trimiteau pe copii la scoala", a precizat Cristina Bucurica, directorul adjunct al Gru pului Scolar "Toma Socolescu" din Ploiesti

In judetul Timis numarul elevilor care au solicitat intrarea in programul"bani de liceu" s-a micsorat cu 40%, respectiv cu 1.300 de elevi. In Bacau numarul acestora va fi cu 1.135 mai mic, in Hunedoara - cu 510, in Covasna - cu 400 si in Alba - cu 500.

Cu toate acestea, reprezentantii Ministerului Educatiei cred ca numarul beneficiarilor va ramane constant. "Nu cred ca scaderea cuantumului venitului pe cap de familie cu 50 de lei va duce la o miscorare a numarului de beneficiari. Populatia Romaniei nu este mai putin saraca decat anul trecut, iar diferenta nu e esentiala", au declarat, pentru Evenimentul zilei, surse din minister.

Afisarea listei beneficiarilor se va face miercuri, 28 octombrie 2009, cei nemultumiti vor depune contestatii, iar rezultatele finale se vor publica intre 2-6 noiembrie 2009.

Vezi si:
"Bani de liceu" pentru toti solicitantii care au depus cereri
Programul "Bani de liceu" pentru anul scolar 2009-2010
Bani de liceu 2009: Criterii si cuantum de acordare
Atributii comisie Programul national "Bani de liceu" 2009 - 2010
 
Sondaj
Sunteti la curent cu evolutia scolara a copilului dumneavoastra?