Rivalitatea intre frati si surori

Publicat: 15 Oct 2008 00:00

Conflictele, certurile si geloziile sunt chestii obisnuite in toate familiile... Imaginea de frati si surori care se adora este mai degraba un vis !
Avand un al doilea copil, apoi al treilea, va creati probabil in minte o imagine ideala a familiei: toata lumea se intelege bine, se sustine si armonia este deplina.

Apoi, iata-va confruntat cu totul altceva: certuri, dispute care par nesfarsite, uneori chiar violente.
l-ati daruit copilului mai mare un tovaras de joaca. Bineinteles ca va este greu sa suportati certurile: ambianta este tensionata si suferiti pentru copiii dumneavoastra care sunt mereu in conflict.
Sa spunem lucrurilor pe nume. Rivalitatile intre frati sunt inevitabile; ele reprezinta chiar una dintre componentele principale ale relatiei lor.
Cel mare va avea intotdeauna ceva de spus.

Una dintre marile probleme care apar cu al doilea copil este gelozia celui mare. El vede ca mama se ocupa mai mult de cel mic si astfel intervine rivalitatea.
Inca de cand sunt mici, sa-i invatati sa imparta, sa schimbe, sa rezolve conflictele, sa se respecte etc. Nu asteptati sa creasca, sperand ca lucrurile se vor aranja de la sine.

Cum sa aplanati conflictele intre frati:
- Incercati sa-i lasati sa-si rezolve singuri problema ca sa invete sa negocieze. Dar interveniti daca vreunul dintre ei se afla in pericol.
- Daca chiar trebuie sa interveniti, incercati sa nu fiti arbitru. Permiteti fiecarui copil sa-si exprime plangerea fara a se smiorcai, apoi ajutati-i sa gaseasca o cale catre o solutie cu care sa fie multumiti amandoi. De exemplu, cand trebuie sa imparta ceva (o prajitura, sa zicem), sugerati ca unul dintre ei sa o rupa in doua, iar celalalt sa-si aleaga partea.
- Nu raspundeti la para. Nu va face decat sa incurajeze paraciosul sa parasca in continuare.
- Sa nu le incurajati violenta, nici fizica, nici verbala.
- Aratati-le cum sa se exprime si sa respecte individualitatea si casracterul fiecaruia.

Cele mai citite

Bacalaureat 2009: Rezultate Bacalaureat 2009

In articolul de mai jos puteti vizualiza Rezultatele partiale ale examenului de Bacalaureat 2009. Rezultatele Bacalaureat 2009 vor fi actualizate zilnic in masura in care vor fi facute publice. Rezultate Bacalaureat 2009 pe Judete : Rezultate Bacalaureat 2009 Judetul Alba

Momentele subiectului operei literare

MOMENTELE SUBIECTULUI OPEREI LITERARE Subiectul operei literare este constituit din succesiunea faptelor, a evenimentelor la care participa personaje literare caracterizate tocmai prin intermediul intamplarilor relatate. Se intalneste in operele epice si dramatice. Are mai multe

POPA TANDA - REZUMAT

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata",

Sondaj

Sunteti la curent cu evolutia scolara a copilului dumneavoastra?