Rivalitatea intre frati si surori
calendar_month 15 Oct 2008, 00:00
Avand un al doilea copil, apoi al treilea, va creati probabil in minte o imagine ideala a familiei: toata lumea se intelege bine, se sustine si armonia este deplina.
Apoi, iata-va confruntat cu totul altceva: certuri, dispute care par nesfarsite, uneori chiar violente.
l-ati daruit copilului mai mare un tovaras de joaca. Bineinteles ca va este greu sa suportati certurile: ambianta este tensionata si suferiti pentru copiii dumneavoastra care sunt mereu in conflict.
Sa spunem lucrurilor pe nume. Rivalitatile intre frati sunt inevitabile; ele reprezinta chiar una dintre componentele principale ale relatiei lor.
Cel mare va avea intotdeauna ceva de spus.
Una dintre marile probleme care apar cu al doilea copil este gelozia celui mare. El vede ca mama se ocupa mai mult de cel mic si astfel intervine rivalitatea.
Inca de cand sunt mici, sa-i invatati sa imparta, sa schimbe, sa rezolve conflictele, sa se respecte etc. Nu asteptati sa creasca, sperand ca lucrurile se vor aranja de la sine.
Cum sa aplanati conflictele intre frati:
- Incercati sa-i lasati sa-si rezolve singuri problema ca sa invete sa negocieze. Dar interveniti daca vreunul dintre ei se afla in pericol.
- Daca chiar trebuie sa interveniti, incercati sa nu fiti arbitru. Permiteti fiecarui copil sa-si exprime plangerea fara a se smiorcai, apoi ajutati-i sa gaseasca o cale catre o solutie cu care sa fie multumiti amandoi. De exemplu, cand trebuie sa imparta ceva (o prajitura, sa zicem), sugerati ca unul dintre ei sa o rupa in doua, iar celalalt sa-si aleaga partea.
- Nu raspundeti la para. Nu va face decat sa incurajeze paraciosul sa parasca in continuare.
- Sa nu le incurajati violenta, nici fizica, nici verbala.
- Aratati-le cum sa se exprime si sa respecte individualitatea si casracterul fiecaruia.
Noutati




