5 pasi pentru teme mai usoare
calendar_month 04 Mar 2009, 00:00
Copilul tau este implicat intr-o relatie pe termen lung cu scoala si studiul, iar atata timp cat el va invata, la fel vei face si tu. Daca vei privi toata aceasta perioada ca pe un proces, proces pozitiv, in care vei introduce obiceiuri pozitive, in curand vei gasi calea catre "sedinte" de facut teme mult mai productive si mai placute.

1. Invata-l sa fie constant!
Indiferent de numarul activitatilor extrascolare in care este implicat copilul tau, obisnuieste-l sa isi faca temele zilnic la aceiasi ora.
Daca nu stii care este ora cea mai potrivita pentru rezolvarea temelor, atunci gandeste-te ca totul trebuie facut in functie de programul intregii familii si de temperamentul celui mic.

Ia in considerare si faptul ca cei mai multi copii au nevoie de putin timp in care sa se recreeze dupa scoala. Cei mai multi copii se concentraza mai bine la teme dupa ce au efectuat o activitate fizica.

Odata ce ati stabilit ora potrivita pentru teme, alege si un spatiu special in care sa le poata rezolva.

In cazul in care copilul tau este inca in clasele primare, nu il lasa sa isi face temele pe biroul din camera lui. Fa-i loc pe masa din bucatarie, astfel incat daca are nevoie de ajutor sa fii in apropiere.

2. Tine distractiile deoparte!
Cea mai buna metoda pentru a avea liniste cand copilul isi face temele, este sa transformi totul in "ora de studiu" pentru familie.
Daca ai mai multi copii, incearca sa ii convingi sa isi rezolve temele in acelasi timp. Astfel nu isi vor mai distrage atentia de la unul la celalalt.
Fa o regula ca nimeni din familie sa nu deschida televizorul, calculatorul sau jocurile video daca unul din copii isi face temele. Asa nu va avea motive sa se planga ca nu a avut liniste si va fi motivat sa isi termine repede de rezolvat tema pentru acasa.

3. Tinteste spre independenta!
Copiii care sunt inca in scoala primara, cel mai probabil vor avea nevoie de ceva ajutor in rezolvarea temelor.
Asta nu inseamna insa sa faci tema in locul lui. Da-i doar indicatii, astfel incat rezolvarea temelor sa fie un mijloc prin care el sa progreseze.
Pe de alta parte, daca ii verifici tema de greseli, se va obisnui in timp sa se verifice singur.

4. Descurajeaza perfectionismul!
Sa iti doresti sa faci totul asa cum trebuie este o calitate demna de admirat, asigura-te insa ca fiul sau fiica ta stiu ca este imposibil sa fii perfect.

Daca vezi ca micutul tau este prea exigent cu sine insusi, uita-te peste ce teme are de facut si stabileste impreuna cu el cat timp ar trebui sa petreaca rezolvand fiecare exercitiu. Asigura-te apoi ca se tine de program si nu depasete timpul alocat temelor. Aminteste-i ca are nevoie si de distractie si ca tu il iubesti indiferent de notele sale.

5. Investegheaza orice rezistenta!
Daca in ciuda tuturor eforturilor tale, copilul tau refuza sa isi face temele, trebuie sa mergi la radacina lucrurilor.
Poate ca protestul sau nu este o problema de atitudine ci pur si simplu intampina dificultati la o anumita materie.
Discuta problema cu profesorii lui si incearca sa il ajuti sa isi depaseasca orice lacune.

La sfarsit nu uita ca toti copii vor fi mai multumiti daca atunci cand au terminat de facut tema vor primi laudele binemeritate. Recunoasterea efortului pe care l-au depus ofera de multe ori o satisfactie mai mare decat o nota de 10.

Vezi si:
Cum sa-ti motivezi copilul sa citeasca
8 metode de a-ti invata copilul sa devina organizat



Sondaj

Credeti ca protestele profesorilor vor avea avea succes?