Drogurile - simptome si efecte in viata adolescentilor
calendar_month 24 Mar 2009, 00:00
In Romania se estimeaza existenta unui procentaj mai mare de 30% de adolescenti care au consumat sau inca consuma droguri.
Problemele lor sunt, in general, aceleasi: lipsa comunicarii cu cei din jur - in special cu familia, singuratatea, respingerea de catre societate, neajunsurile, esecurile sau dezamagirile in dragoste, neimplinirile sau chiar ignoranta oamenilor.
Unii dintre ei isi aleg prietenii gresit si datorita lor si dorintei de a fi la fel ca ei ajung sa aleaga un drum gresit.
Simptomele unui consumator de droguri sunt evidente, de exemplu in cazul heroinei, starea de "high" tine intre 4-8 ore si se manifesta prin contractarea pupilelor, pleoape cazute, pielea se umfla, apar greturi, dureri, depresie, somnolenta urmata de o stare de detasare si de cele mai multe ori, uscarea gurii.
La ora actuala, in Romania exista mai multe centre de detoxifiere, iar tratamentul narcomanilor se face cu metadona sau, mai nou, cu suboxona sau naltrexona, ultima dintre ele se pare ca este singura care nu provoaca dependenta.
Cea mai importanta parte in procesul de detoxifiere este perioada post-cura, in care trebuie depasita dependenta psihica de droguri.
Tot ce au nevoie adolescentii este sa le fie cineva aproape, care sa le indrume pasii si sa-i ajute sa aleaga binele intr-o lume cu tot mai mult rau.
Vezi si:
Centre de dezintoxicare in tara
Suboxona- metode de a scapa de heroina
Naltrexona- metode de a scapa de heroina
Noutati




