Pregatirea obligatorie a unui profesor se va face timp de 6 ani
calendar_month 17 Mar 2010, 00:00
Dupa ce a hotarat ca in noua lege educatiei sa apara invatamantul obligatoriu pana in clasa a zecea, reintroducerea admiterii la liceu, sustinerea a doar doua probe scrise in cadrul examenului de bacalaureat si scoaterea titularizarii, ministrul educatiei, Daniel Funeriu a declarat ca noul proiect de lege va schimba titulatura de educator si invatator, dar si durata perioadei de formare a unui profesor.

Astfel se face ca toate cadrele didactice vor avea denumirea de profesori, iar dezvoltarea profesionala a acestora in sase ani si obligatoriu in mai multe etape.

Potrivit Mediafax, etapele cuprind studii de licenta de trei ani intr-o specializare stiintifica, masterat didactic de doi ani si stagiu practic de un an scolar realizat intr-o unitate de invatamant, sub coordonarea unui profesor-mentor.

Noua Legea a Educatiei urmeaza sa intre in dezbatere publica, iar in cazul in care va fi aprobata, incepand din aceasta vara licentiatii din 2010 vor putea merge la master didactic din toamna 2010, in aceasta perioada putand sa beneficieze de burse de studiu oferite de stat.

Conform informatiilor, bursa de studiu oferita masteranzilor va fi egala cu salariul net al unui profesor debutant.

La sfarsitul studiilor de masterat, absolventii vor primi o diploma si un certificat de profesor in domeniul programului de licenta.

Urmatoarea etapa in formarea profesionala a cadrelor didactice este reprezentata de stagiul practic. Acesta se va desfasura in unitatile scolare stabilite de MECTS(Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului) pentru asigurarea formarii initiale a cadrelor didactice.

Postul pentru stagiul de un an scolar se va ocupa prin concurs sau pe baza de contract individual de munca pe un an.

Dupa terminarea stagiului, MECTS va organiza pentru dascali examen de definitivare in invatamant.

Conform noului proiect de lege, examenul de definitivare va putea fi sustinut de doua ori, iar cei care nu il promoveaza pot fi angajati in sistemul de invatamânt preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant, relateaza Mediafax.

In cadrul dezvoltarii profesionale a cadrelor didactice se enumera gradele didactice II si I si titlul de profesor emerit, acesta din urma fiind mentor pentru formarea continua a dascalilor. De asmenea, profesorul emerit va beneficia de un premiu anual in bani din fondurile programelor initiate de Ministerul Educatiei.

In final, angajarea profesorilor in scoli va fi facuta de catre Consiliul de administratie al fiecarei unitati.

Vezi si:
Legea Educatiei Nationale propusa de ministrul Funeriu


Sondaj

Ce parere aveti despre marirea salariilor profesorilor cu 50%?